nieuws

Bouwvakker moet langer werken

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven kunnen oudere bouwvakkers verplichten om tien keer per jaar vijf dagen achter elkaar te werken, ook al hebben ze een vierdaagse werkweek.

Dat volgt uit een uitspraak van de kantonrechter in een zaak tussen Backx en een werknemer van de Bredase aannemer. Het gerechtelijke vonnis is opmerkelijk, omdat de bouw-cao bouwplaatsmedewerkers van 55 jaar en ouder de mogelijkheid biedt om – als zij dat wensen – de werkweek met een dag in te korten.

De medewerker van Backx, een 56-jarige metselaar, wilde graag minder werken om zo de werkbelasting te verminderen. Met een beroep op de cao-regeling verzocht hij daarom zijn werkgever de arbeidsduur aan te passen. De Bredase bouwer weigerde het verzoek echter.

Onmogelijk

Volgens het bouwbedrijf is een vierdaagse werkweek voor de metselaar praktisch onmogelijk. Renovaties van onder meer badkamers moeten vaak in vijf dagen af zijn en bovendien tussen de weekeinden worden uitgevoerd om de overlast voor bewoners te beperken. Voor de bouwer is het “organisatorisch” geen doen om voor de vijfde dag een andere vakman in te schakelen.

De kantonrechter is het daarmee eens, zo blijkt uit zijn vonnis. Hij stelt daarin dat in dit geval “de wensen van de werknemer moeten wijken voor het belang van Backx om een renovatieproject door dezelfde medewerkers in de met de opdrachtgever afgesproken termijn van vijf dagen te laten voltooien”.

De rechter verbindt wel een maximum aan het verplichte ‘overwerk’ van tien keer per jaar. Backx moet bovendien zijn werknemer tijdig inlichten over een aanstaande volledige werkweek.

FNV Bouw, die de rechtszaak namens de metselaar aanspande, wil eerst het vonnis goed bestuderen alvorens een inhoudelijke reactie te geven. “Onze juristen kijken er nu naar”, zegt de woordvoerder van de bond, Eric Baars. “Duidelijk moet worden wat de gevolgen van deze uitspraak zijn, in zijn algemeenheid en voor de cao.”

Reageer op dit artikel