nieuws

Bouwproductie Groot-Brittannië zakt verder weg

bouwbreed

De Britse bouw lijkt steeds verder weg te zakken. In de maand juli daalde de bouwproductie weer met 3,3 procent vergeleken met vorig jaar. Ook bij commerciële bouwprojecten zoals winkels en kantoren, sectoren die tot nu toe nog bleven groeien, begint zich nu een krimp voor te doen, in juli met ruim 4 procent.

Dat stelt de Office for National Statistics dat eerder al meldde dat het bedrag aan nieuwe opdrachten in de Britse bouw is gedaald naar het laagste niveau in meer dan 30 jaar. De sterkste daling in de bouwproductie deed zich in juli voor in de sociale woningbouw waar de productie 12 procent lager lag dan een jaar geleden. Opvallend is dat, ondanks de overheidsbezuinigingen, infrastructuur op jaarbasis toch een groei vertoont met bijna 8 procent.

‘‘De krimp bij de sociale woningbouw komt niet als een verrassing. Het is echter zorgwekkend dat nu ook de commerciële sector, de grootste in de bouw, begint in te zakken. Bij fabrieken en distributiecentra is de klap zelfs 20 procent. Dat weerspiegelt de onzekerheid over de economie’’, denkt directeur economische zaken Noble Francis van de Construction Products Association. ‘‘Gezien het feit dat de bouw goed is voor zo’n tien procent van het BNP en de groeivoorspellingen ook voortdurend naar beneden worden bijgesteld, is dit geen goed nieuws voor de economie in het derde kwartaal.’’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels