nieuws

Bouwend Nederland heeft de schijn tegen

bouwbreed

Noem het beroepsdeformatie, maar zodra organisaties uitspraken doen op basis van ‘onafhankelijk onderzoek’, maar vervolgens dat onderzoek of de onderzoekers niet bij name noemen, ga ik rechtop zitten. Blijkbaar is het voor zo’n organisatie van belang om te benadrukken dat er geen enkele sprake van beïnvloeding was en dat de onderzoekers onpartijdig waren. Onlangs zat […]

Noem het beroepsdeformatie, maar zodra organisaties uitspraken doen op basis van ‘onafhankelijk onderzoek’, maar vervolgens dat onderzoek of de onderzoekers niet bij name noemen, ga ik rechtop zitten. Blijkbaar is het voor zo’n organisatie van belang om te benadrukken dat er geen enkele sprake van beïnvloeding was en dat de onderzoekers onpartijdig waren. Onlangs zat ik weer rechtop. Volgens Bouwend Nederland en Uneto-VNI verspillen gemeenten jaarlijks tientallen miljoenen euro’s bij aanbestedingen. Die conclusie trekken de twee op basis van een ‘onafhankelijk onderzoek’. In het eigen persbericht kwam onder meer de aanbestedingsdeskundige van Bouwend Nederland aan het woord. Uiteraard is het voor een goede weging van belang om de onderliggende studie te kennen. Navraag bij de woordvoeders van Bouwend Nederland leerde dat de toch vrij forse uitspraak is gedaan op grond van een studie van het Aanbestedingsinstituut. Dat antwoord kreeg ik per kerende mail niet van de branchevereniging, maar van de manager van het instituut. En zijn e-mailadres eindigt op … @bouwendnederland.nl. Wat blijkt: hij en de aanbestedingsdeskundige van Bouwend Nederland zijn dezelfde persoon.

Hoewel het Aanbestedingsinstituut is opgericht op initiatief van Bouwend Nederland, profileert het zich zeer nadrukkelijk als onafhankelijk instituut. En als ik het onderzoek zelf bekijk, komt dat op het eerste gezicht ook zeker onafhankelijk over. Maar je claim funderen op onderzoek van een instituut waarvan je eigen deskundige het hoofd is, komt op zijn minst gekunsteld over. Dat zou je niet moeten willen.

Ik heb geen enkele concréte reden om te twijfelen aan de integriteit van beide organisaties en de mensen die er werken. Maar ze hebben vooral zichzelf in een lastig parket gemanoeuvreerd. Ze hebben de schijn tegen, zoals dat heet. En vooral die schijn moet je altijd zien te vermijden. In de ogen van de buitenwacht is die namelijk soms nog erger dan de werkelijkheid.

Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

rdb@deboercommunicatie.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels