nieuws

Bouwbedrijf kan vingers branden aan louche uitzendbureau

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven die vanaf volgend jaar in zee gaan met niet geregistreerde uitzendbureaus, riskeren boetes van duizenden euro’s.

Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Kamp (sociale zaken). Daarin staat dat uitzendbureaus vanaf 1 januari 2012 als uitzendbureau in het Handelsregister geregistreerd moeten staan. Staan ze dat niet, dan krijgen zij een boete. Ook de (bouw-)bedrijven die personeel inhuren van niet-geregistreerde uitzendbureaus riskeren geldboetes.

De hoogte van de boete bedraagt bij de eerste overtreding 12.000 euro per werknemer. Bij herhaling is de boete twee keer zo hoog. Wordt het bedrijf voor de derde keer betrapt dan is de boete 36.000 euro per werknemer. Minister Kamp (sociale zaken) hoopt dat de registratieplicht malafide uitzendbureaus en uitbuiting van werknemers helpt tegen te gaan. Dat niet elk uitzendbureau zich netjes aan de regels houdt, blijkt uit cijfers over het eerste half jaar van de Arbeidsinspectie. Van de 278 inspecties trof de toezichthouder 61 overtredingen aan.

Reageer op dit artikel