nieuws

Belgisch geld in pps-projecten

bouwbreed Premium

Voor het eerst wordt pensioengeld geïnvesteerd in grootschalige Nederlandse pps-projecten. Het Belgische infrafonds DG Infra heeft een belang van 80 procent genomen in drie pps-projecten van Ballast Nedam.

Dat maakten het investeringsfonds en het bouwbedrijf gisteren bekend. De bedrijven hebben gezamenlijk een fonds opgericht voor de financiering van drie dbfmo-projecten. DG Infra participeert voor 80 procent, Ballast Nedam voor 20 procent. Het infrafonds investeert bijvoorbeeld in de Kromhout Kazerne, het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht en DUO2, het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst in Groningen. Van al deze projecten is de realisatie onlangs (bijna) afgerond. Ballast Nedam blijft tijdens de contractsperiode (20 tot 25 jaar) verantwoordelijk voor het management, beheer en onderhoud.

De toetreding van het investeringsfonds in de Nederlandse bouw is pikant, omdat het fonds voornamelijk gevuld is met Belgisch pensioen- en- verzekeringsgeld.

Nederlandse pensioenfondsen tonen ook interesse in de bouw, maar dat heeft tot nu toe tot niet geleid tot concrete deelname aan projecten. Pensioenfonds PGGM was in mei van dit jaar het eerste fonds dat 150 miljoen euro reserveerde voor lopende pps-projecten van BAM, maar het bouwbedrijf verwacht dat pas later dit jaar het geld aan vier projecten gekoppeld kan gaan worden.

Struikelblok voor de meeste pensioenfondsen is de indexering van de opbrengsten. Pensioenfondsen willen de opbrengsten indexeren, omdat ze die nodig hebben om aan hun (geïndexeerde) pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

Inflatiebescherming

Volgens Chrisbert van Kooten, investment manager van DG Infra biedt het infrafonds gedeeltelijke indexering. “Of die volledig is? Dat hangt ervan af hoe hoog de inflatie is. Maar er zit absoluut een zekere mate van inflatiebescherming in.”

Van Kooten verwacht dat investeringsfondsen steeds vaker aan grote, langdurige bouwprojecten zullen gaan deelnemen. “Dat wordt toch wel de trend. Dit soort projecten legt bij bouwbedrijven en banken een enorm beslag op hun vermogen. Pensioenfondsen en verzekeraars zoeken daarentegen investeringsmogelijkheden voor de lange termijn. Wij gaan er voor dertig jaar in.”

Volgens Theo Bruijninckx, bestuursvoorzitter van Ballast Nedam is de overeenkomst met DG Infra “een logische stap in de verdere uitrol van het pps-businessmodel”. Het bouwbedrijf maakt door de overeenkomst met DG Infra geld vrij voor investeringen in nieuwe pps-projecten. Ook wordt de balans versterkt.

Reageer op dit artikel