nieuws

Ballast Nedam gaat ontwerp van studenten ontwikkelen

bouwbreed

Een applicatie waarmee potentiële bewoners van een prefabwoning via internet hun eigen huis kunnen samenstellen. Dat is de uitkomst van samenwerking tussen Ballast Nedam en IBM, specialist in informatietechnologie, en een groep internationale topstudenten in het zogeheten Extreme Blue programma.

De studenten ontwikkelden een iQontwerp waarbij de toekomstige bewoner virtueel door zijn huis kan lopen en ervaart in 3D hoe het er in het echt gaat uitzien. Daarbij werden ze ondersteund door specialisten van Ballast Nedam en IBM.

“De toekomstige bewoners van een woning kunnen eenvoudig thuis achter de computer zelf hun huis ontwerpen. “Ze kunnen het zelfs inrichten om te weten hoe het voelt om er te wonen”, zegt Zhengpen Baardman, een van de studenten. Wie dat wil, kan via e-mail of Facebook vrienden uitnodigen om mee te doen met het ontwerpen van het huis. Daarvoor komt een toolbeschikbaar.

Menno de Jonge, directeur innovatie & strategisch informatiemanager van Ballast Nedam, is zeer te spreken over het project. “We gaan de mogelijkheden die dit concept biedt ook voor andere producten binnen Ballast Nedam nader onderzoeken.” Hoe dat er praktisch gaat uitzien is vooralsnog niet helemaal duidelijk.

Hij is van plan om de studenten die aan het project meededen, ook te betrekken bij de verdere ontwikkeling van het product. “Het Extreme Blue-programma is voor Ballast Nedam een goed geslaagd voorbeeld van een open innovatie-project.”

Auto-industrie

De Jonge vergelijkt het ontwerp met een concept car in de auto-industrie. “Er is voor ons een concept ontwikkeld dat we de komende periode verder gaan ontwikkelen, we zullen de haalbaarheid onderzoeken en onze business developmenterop inzetten. Snelheid is daarbij geboden, het zal geen traject van jaren worden en de kans is dan ook groot dat de studenten daarbij op een of andere manier een rol gaan spelen.”

IBM zette het Extreme Blue-programma op om samen met ondernemers uit andere sectoren innovaties te ontwikkelen (zie Cobouwvan 29 augustus). Daarbij worden topstudenten ingezet uit sterk uiteenlopende disciplines, bijvoorbeeld technologie- en managementstudenten. In de samenwerking tussen Ballast Nedam en IBM, ging het om drie bèta’s en een gammastudent.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels