nieuws

Architectenbureaus zienwerk verder afnemen

bouwbreed

Een verdere terugloop in werk en geen zicht op herstel. Dat beeld komt naar voren uit de halfjaarlijkse conjunctuurmeting onder architecten van de architectenbond BNA.

“De voorzichtige hoop van een half jaar geleden dat 2011 weer een wat positiever beeld zou laten zien, is verdwenen”, stelt de brancheorganisatie somber vast. De BNA noemt de bevindingen “alarmerend voor de sector”.

Dit jaar zal het aantal medewerkers opnieuw dalen en wel met 4 procent. De verwachting is dat het honorarium nog iets sterker daalt: met 4,5 procent. Opgeteld bij de neergang in werk en omzet van meer dan 40 procent sinds het begin van de economische crisis, komen de bureaus gemiddeld bijna op een halvering van omzet en personeelsbestand. Bureaus die het loodje hebben gelegd zijn dan nog niet meegeteld. De verschillen tussen de bureaus kunnen ook aanzienlijk zijn. De gemiddelde werkvoorraad (5,1 maanden) is iets gestegen ten opzichte van september vorig jaar (4,7 maanden) maar iets gedaald ten opzichte van februari dit jaar (5,6 maanden).

Een teruggang bij de architecten betekent doorgaans dat ook minder bouwopdrachten in aantocht zijn. De BNA ziet de bui hangen: “Hiermee raakt de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland verder in een kramp”.

Reageer op dit artikel