nieuws

Achtergrond‘Van eventuele sloop van mast is nooit sprake geweest’

bouwbreed

De eigenaar van de zendtoren in Hoogersmilde, Alticom uit Meppel, roept huurders op zo spoedig mogelijk terug te keren. “De betonnen toren kan gebruikt worden, voorzover het samengaat met de bouwkundige herstelwerkzaamheden”.

Dat meldt communicatiemanager Rob Viveen. De komende weken worden de huurders benaderd. “Alle onveilige plekken van de bordessen zijn gesloopt. We hebben vaste hekken geplaatst om ongelukken te voorkomen. De slopers hebben aangelijnd gewerkt aan kabels rond de betonnen toren”, aldus Viveen. Zijn collega, bouwkundige en projectmanager Jan Doevendans geeft een rondleiding door de betonnen toren. Die heeft een diameter van zo’n 14 meter en wanden van 40 centimeter dik. De betonnen constructie is op staal gefundeerd, op zo’n 5 meter onder het maaiveld.

Van een eventuele sloop van de toren is geen moment sprake geweest, deelt Doevendans mee. Het gebouw is een provinciaal monument, een voorbeeld van historische architectuur. Maar bovendien bestaan functionele motieven. Novec zal een nieuwe stalen zendmast op de toren willen plaatsen. Het betonnen gedeelte is geschikt voor antennes en straalzenders op en aan de bordessen. In het gebouw staat nog apparatuur voor het uitzenden van AM- en FM-radio en digitale radio en televisie. Bovendien biedt de toren ruimte voor een ‘free air’ datacenter, gekoeld met buitenlucht. Dat scheelt veel energie.

Hoogte

Het herstel moet plaatsvinden tussen 58 en 82 meter hoogte. “De werkzaamheden zijn eigenlijk heel simpel, wat het moeilijk maakt is de hoogte. Op zo’n 80 meter boven het maaiveld waait het altijd”, aldus Doevendans. “We denken aan een steiger rondom de bordessen, op een kraag rond de betonnen toren als hulpconstructie. In de toren bevindt zich een lift, maar we willen een aparte bouwlift. De bordessen worden aangestort, de puien en hekken hersteld. De uitstraling van het gebouw blijft hetzelfde.” Overigens is de toren enkele jaren geleden wit geschilderd, ter bescherming van het beton. “We hebben een projectplan opgesteld om zo weinig mogelijk tijd te verliezen”, aldus Doevendans.

Hij wijst een ruimte met airconditioning aan. “Dit wordt mijn bouwkeet. We nodigen enkele aannemers uit de omgeving uit. Met een doek om de steiger heen valt de windhinder wel mee. Het schrijven van een V&G-plan (Veiligheid en Gezondheid) staat bij ons hoog in het vaandel. Dat was onze eerste zorg na het instorten van de zendmast, het veiligstellen van het gebied.” Ingenieursbureau Corsmit uit Rijswijk maakt de tekeningen. “Het werkterrein is beschikbaar, de bouwvergunning is aangevraagd”, besluit Doevendans. Eind van het jaar kan het werk gereed.

Reageer op dit artikel