nieuws

Valleiregio ontbeert plannen voor oplossen verkeersproblematiek

bouwbreed

Voor een derde van de zestien verkeersknelpunten in de Valleiregio zijn geen plannen in ontwikkeling om de problematiek op te lossen. Dat blijkt uit de Quick Scan Doorstromingsproblematiek Valleiregio.

Het gaat om het knooppunt Harselaar bij de A1/A30, de N225 tussen Elst en Doorn, de N233 Rondweg Veenendaal Oost, de N301 die Flevoland en de A28 verbindt en de N781 Ede-Wageningen. Vier van deze wegen behoren tot de trajecten met de hoogste verkeersdrukte op de provinciale weten in en rond de Valleiregio. De enige weg waarvoor dit niet opgaat is de N225 Elst-Doorn.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Kamers van Koophandel in de Valleiregio, VNO-NCW Valleiregio en MKB-Midden.

Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het niet alleen gaat om verouderde infrastructuur. Zo is de N233 Veenendaal Rondweg Oost een nieuwe weg met een hoge capaciteit. Niettemin verwachten de onderzoekers hier toenemende verkeersproblemen. “De ontwikkeling van de woonwijk Veenendaal-Oost en regionale ontwikkelingen zullen in de nabije toekomst tot een toename van verkeer en daarmee verslechtering van de doorstroming op de Rondweg Oost leiden”, zo meldt het rapport.

De onderzoekers stellen vast dat er verschillende plannen bestaan voor het gebied, maar dat daarover nog geen definitieve besluiten zijn genomen. Daarbij tekenen ze aan dat vooral de kruispunten voor en na de brug over de Rijn zwakke schakels zijn. Hier kan op korte termijn iets aan worden gedaan. Maar, waarschuwt het rapport, een structurele oplossing voor het probleem levert dit niet op. Daarbij wordt nog aangetekend dat verlenging van de N233 aan de noordzijde meer verkeer zal aantrekken, waardoor het op de rondweg nog drukker zal worden.

Over de N225 Elst-Doorn zijn de onderzoekers optimistischer. Ondanks het feit dat er geen plannen zijn om de verkeersknelpunten te doorbreken, luidt de verwachting dat de situatie verbetert nadat werkzaamheden aan onder meer de A12 en de N224 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel