nieuws

‘RWS moet in beroep over centrale’

bouwbreed

Staatssecretaris Atsma (milieu) vindt dat Rijkswaterstaat beroep moet aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank van Maastricht over de waterkrachtcentrale (wkc) bij Borgharen.

Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Kamer. De rechter vernietigde de watervergunning van Rijkswaterstaat vanwege twijfels over eventuele vissterfte die de bouw van de centrale tot gevolg heeft. Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans blijkt echter uit een nieuw rapport van milieuadviesbureau ATKB dat alle waterkrachtcentrales langs de Maas inclusief de nog te bouwen centrale bij Borgharen aan de scherpe normen voldoen. Atsma kan dit nog niet bevestigen omdat zijn ambtenaren het rapport nog moeten bestuderen. Hij staat echter “positief tegenover het instellen van een hoger beroep door Rijkswaterstaat” tegen de uitspraak.

De geplande centrale in Borgharen is de grootste WKC die de afgelopen 25 jaar in Nederland is gebouwd en een van de drie grootste van het land. De nieuwe centrale levert vanaf 2013 jaarlijks 46 miljoen kilowattuur. Daardoor moet de uitstoot van 38 miljoen kilo CO2worden voorkomen. De bouw van de centrale gaat circa 40 miljoen euro kosten.

De bouw van de centrale maakt deel uit van een groter project, de Duurzame Energiecentrale Maastricht. Daarin wordt naast waterkracht ook zon, wind en biomassa ingezet om energie te winnen. In totaal moeten in de toekomst 35.000 huishoudens daarmee van stroom voorzien worden.

De oplevering van de waterkrachtcentrale staat gepland in 2013. CDA’er Koopmans vreest dat de bouw door het vernietigen van de vergunning “onnodige vertraging” oploopt. Atsma wil dat niet bevestigen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels