nieuws

Richtlijn tillen metalen dakplaten valt goed

bouwbreed

Te zwaar tillen door werknemers van metalen dakplaten. Dat mag niet van de Arbeidsinspectie. Een kraan gebruiken helpt. En zorgt ook nog dat het werk opschiet.

Metaalunie-branchegroep Dumebo DWS kan zich voor de toepassing geen betere aanbeveling wensen. De richtlijn voor, zoals dat heet, de fysieke belasting bij de verwerking van metalen dakelementen, was nodig nadat de Arbeidsinspectie duidelijk had gemaakt dat bij de gangbare manier van werken de tilregels worden overtreden. De organisatie van de metalen gevels- en dakenbranche nam als reactie TNO in de arm voor nader onderzoek naar verantwoord tillen.

De kraan waarmee traditioneel de zware platen in pakketten het dak op gaan, moet in het vervolg beschikbaar blijven voor de volgende stap: de verspreiding van het materiaal over het dak. Het traditionele, te belastende handmatig oppakken, draaien en verplaatsen van platen naar de montageplek behoort dan tot het verleden.

Een plaat van 118 kilo mag met de hand nog beperkt worden verplaatst onder strikte voorwaarden. “Rechtopstaand door twee mensen met sleephulp over maximaal 8 meter”, weet branchemanager Ruud Huisman van de werkgeversorganisatie.

Huisman toont zich vol lof over de samenwerking met de Arbeidsinspectie. Want die liet zich volgens hem op basis van goede argumenten overtuigen van de mogelijkheden voor veilig handmatig tillen die er wel blijken te zijn. Het zicht daarop ontstond door het TNO-onderzoek, legt hij uit.

Voordelen

Dat de kraan na het plaatsen van de stapels op het dak langer nodig blijft, zal zeker iets kosten, onderkent Huisman. Maar daar staan grote voordelen tegenover. Als de monteurs al het tilwerk zelf moeten doen, zijn ze sneller moe. Reden waarom ze dat maar korte tijd achter elkaar kunnen doen. “Nu kunnen ze langer doorwerken.” Ook ziet hij mensen het werk met de nieuwe methode tot op hogere leeftijd doen. “Dat is temeer belangrijk omdat wij ook met vergrijzing hebben te maken.”

Reageer op dit artikel