nieuws

Regenmaker

bouwbreed Premium

Regenmaker

Een windmolen die dagelijks 7500 liter water uit de lucht haalt. Het eerste exemplaar staat op een industrieterrein ten zuiden van Leeuwarden.

Andere exemplaren zijn per schip onderweg naar Libanon en andere landen in het Midden-Oosten, Afrika en de Verenigde Staten. Het bedrijf Dutch Rainmaker heeft de 25 meter hoge windmolen dicht bij huis geplaatst. Het gaat om een exemplaar van 100 kilowatt, die bij de juiste temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid in theorie 10.000 liter water per dag produceert.

De kosten ervan liggen tussen de 100.000 en 200.000 euro. Uiteindelijk wil het bedrijf naar een molen van 1 megawatt, die een dagproductie van 75 kubieke meter water heeft. In tegenstelling tot gangbare molens drijft de Dutch Rainmaker geen generator aan om stroom te produceren. De wieken zijn rechtstreeks op een warmtepomp aangesloten, waarmee de waterdamp in de lucht wordt gecondenseerd en opgevangen. Het systeem is zelfvoorzienend en bedoeld voor landbouwgebieden waar geen of weinig water is.

Reageer op dit artikel