nieuws

Radar in Rotterdam meet regenval

bouwbreed Premium

Rotterdam krijgt een regenradar die lokale neerslag meet. Het monitoren van neerslagpatronen leidt tot een efficiënter stedelijk waterbeheer. De TU Delft neemt deel aan het project RainGain. Het doel is te komen tot slimme sturing van gemalen en gebruik van mogelijkheden tot waterberging. Vanuit de faculteiten Civiele Techniek en Elektrotechniek wordt een bijdrage geleverd. “Het […]

Rotterdam krijgt een regenradar die lokale neerslag meet. Het monitoren van neerslagpatronen leidt tot een efficiënter stedelijk waterbeheer. De TU Delft neemt deel aan het project RainGain. Het doel is te komen tot slimme sturing van gemalen en gebruik van mogelijkheden tot waterberging. Vanuit de faculteiten Civiele Techniek en Elektrotechniek wordt een bijdrage geleverd.

“Het doel van dit project is het verkrijgen van gedetailleerde gegevens over piekneerslagen en wateroverlast op stedelijke schaal”, zegt onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis van de TU Delft. “Dit is een schaalniveau waarvoor zulke informatie tot op heden ontbreekt.” Ze wijst erop dat waterbeheerders door gedetailleerde gegevens over neerslag en wateroverlast te gebruiken, beter in staat zijn te reageren op hevige neerslag.

Ook in Parijs en Leuven wordt via regenradar de hoeveelheid neerslag gemeten. In Engeland gaat dit eveneens gebeuren. De zo verkregen informatie wordt gebruikt in wateroverlastmodellen voor pilotlocaties in de betrokken landen. Zo kunnen oplossingen worden bedacht voor de bescherming tegen wateroverlast.

Reageer op dit artikel