nieuws

Podia en tenten eenzijdig berekend

bouwbreed

Tenten en podia voor tijdelijke evenementen worden standaard berekend op horizontale windbelasting, maar niet op de opwaartse vlagen veroorzaakt door valwinden. Daardoor bezwijken regelmatig tenten en podia met als gevolg doden en gewonden. Het heeft de aandacht van de Onderzoeksraad.

De afgelopen twee weken gebeurde het tijdens de State Fair in Indianapolis (Verenigde Staten), Pukkelpop in Hasselt (België) en het bezoek van de paus aan Madrid. In Nederland bezweken in 2009 de tent van het Mega Piraten Festijn in Volendam en in 2010 de tent van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde. “De middenmasten staan vast op de grond, maar de zijpoten komen los en raken hun fundering kwijt”, aldus Willem Westermann, secretaris van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en voorzitter van de NEN-normcommissie ‘Evenementen’. “Tenten moeten bij toenemende wind worden gesloten en podia rondom worden geopend. Maar er zijn omstandigheden waaronder deze constructies kunnen bezwijken.”

Rond een ‘microburst’ (lokale wolkbreuk) ontstaan krachtige horizontale winden in alle richtingen. Daar kunnen goed opgezette, rondom gesloten tenten en open podia nog wel tegen. Maar het cirkelvormige front bestaat uit een vortex, als het ware een liggende windhoos. “Dat is de probleemzone”, aldus Westermann. Het heeft weinig zin de constructieve eisen aan tenten en podia te verhogen, zodat ze ook onder deze omstandigheden blijven staan. “Het is een risico, daar doen we niets tegen”, meent Westermann. “Maar we moeten de risico-indicatoren van de weersomstandigheden wel scherper krijgen. Bovendien moeten organisatoren een evenement durven afgelasten.”

“Je moet zorgen dat een tent of podium niet bezwijkt of dat de mensen weg zijn”, aldus Westermann. Volgens hem houden de professionele evenementenmakers zich aan de stand der techniek, zoals onder meer vastgelegd in de NEN 802041 voor tenten.

De kans op doden en gewonden bij evenementen heeft de aandacht van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV). “In reactieve zin, als er vragen komen”, aldus persvoorlichter Lex Schruijer. De sector Bouw en Dienstverlening van de Onderzoeksraad voor Veiligheid volgt evenementen met aandacht. “Absoluut, ook die in het buitenland”, aldus woordvoerder Sandra Groenendal. Maar de Raad ziet geen aanleiding voor een onderzoek.

Reageer op dit artikel