nieuws

‘Plaatvloer met geëxpandeerd polystyreen brandveilig’

bouwbreed

Een plaatvloer met vullingen van geëxpandeerd polystyreen (eps) is voldoende brandwerend als de constructieve wapening niet onder het polystyreen door loopt. Waar dat wel het geval is, telt de wapening niet mee in geval van brand.

“Per project kijken we of er wapening bij moet”, meldt René Heijnen, adjunct-directeur van Omnia Plaatvloer in Coevorden. Het bedrijf levert plaatvloeren op breedplaten die in de fabriek zijn voorzien van in te storten stroken polystyreen met grote dichtheid. Een andere leverancier van zulke vloeren is Geelen Beton uit Posterholt. Het doel is gewichtsbesparing – in dat opzicht zijn de vloeren vergelijkbaar met onder meer de vloeren van Bubbledeck met bollen van hogedichtheidspolyethyleen (hdpe). “We brengen ook sparingen aan in het polystyreen waardoor ‘dammetjes’ ontstaan”, vervolgt Heijnen. Het zijn nokken die het beton van de breedplaat raken, waardoor de onderschil minder snel opwarmt bij brand.

Na de beruchte brand in een parkeergarage aan de Lloydstraat in Rotterdam ontstond discussie over de brandveiligheid van betonnen vloersystemen. Uit Italië dook een rapport op over exploderende eps-vullingen in plaatvloeren, bevestigt Heijnen. De VROM-inspectie heeft vervolgens onderzoek laten doen door Efectis Nederland in Rijswijk, met medewerking van Omnia en Geelen. Daaruit blijkt een reële kans op lokaal bezwijken van de onderschil onder de eps-vullingen. Een schil van 70 millimeter zal niet binnen een half uur afspringen en een schil van 100 millimeter niet binnen een uur, maar waar de onderschil is bezweken verliest de constructieve wapening zijn functie.

De VROM-inspectie heeft CUR Bouw en Infra, NEN, Kiwa en gemeenten recent op de hoogte gesteld van het onderzoek, met het advies rekening te houden met de resultaten. De constructieve wapening onder de vullingen mag niet worden meegenomen bij de berekening van de brandwerendheid. Maar volgens Heijnen hebben berekeningen en een praktijktest inmiddels bewezen dat Omnia Polyplaatvloeren tot 120 minuten brandwerend zijn. Angst voor eerder bezwijken van de constructie is dan ook niet nodig. “Het product is uitontwikkeld”, aldus Heijnen.

Reageer op dit artikel