nieuws

Paraplu voor busreizigers

bouwbreed

Paraplu voor busreizigers

Strukton Hollandia voert tussen Amsterdam CS en het IJ een overkapping uit boven het toekomstige busstation.

Zij dient als paraplu voor de reizigers. Het eerste, oostelijke deel van de overkapping (100 meter) is gereed, inclusief de beglazing van Freeformglass. Dat is koud buigbaar gelaagd glas, met 0,5 millimeter gehard glas aan de onderzijde en 0,4 millimeter halfgehard glas aan de bovenzijde. Het middendeel van de overkapping (110 meter) wordt in verband met de aanleg van de Noord-Zuidlijn pas in 2013 uitgevoerd. Op het westelijke deel (150 meter) wordt momenteel de beglazing aangebracht. De spanten rusten op de kade langs het IJ en betonnen poeren naast het Centraal Station. De overspanning is 60 meter. In verband met de brandveiligheid is de vrije hoogte bij de bussen meer dan 10 meter.

De overkapping wordt gebouwd in opdracht van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam. Strukton Hollandia geeft geen informatie over de aanneemsom. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architekten en Merkx + Girod Architekten, beide in Amsterdam.

Reageer op dit artikel