nieuws

Onzekerheid bij betweters

bouwbreed

Dewaarde van de niet-ijzermetalen is afgelopen maand met 10 procent gedaald. Lood werd zelfs 15 procent minder waard. Onzekerheid troef. De prijsstijgingen- en dalingen volgden elkaar de laatste tijd in hoog tempo op. Behalve dan vorige week. Alle pijlen wezen bij de non-ferrometalen permanent neerwaarts. Lood zakte 8 procent, koper 7 procent. Aluminium en zink […]

Dewaarde van de niet-ijzermetalen is afgelopen maand met 10 procent gedaald. Lood werd zelfs 15 procent minder waard.

Onzekerheid troef. De prijsstijgingen- en dalingen volgden elkaar de laatste tijd in hoog tempo op. Behalve dan vorige week. Alle pijlen wezen bij de non-ferrometalen permanent neerwaarts. Lood zakte 8 procent, koper 7 procent. Aluminium en zink werden respectievelijk 4 en 10 procent goedkoper.

De paniek op de markten is te gek voor woorden. Feitelijk is de prijsvorming slechts in handen van een klein groepje betweters. Of de experts werkelijk weten wat er aan de hand is? De prijsvorming lijkt veel op een gokspel waarbij snel geld verdienen de hoogste inzet is. Anderzijds: de voorraden zijn groot en we krijgen te maken met een afvlakking van de groei.

De prijzen van beton- en balkstaal blijven gelijk. Ruw staal werd 23 dollar goedkoper. De daling is zeker niet onverwacht en zal zich waarschijnlijk voorlopig doorzetten. De kunststoffen veranderden afgelopen week nauwelijks van prijs. Vreemde eend in de bijt was HDPE met een stijging van 20 euro. De algehele trend echter is een prijsdaling als correctie op de stijgingen eerder dit jaar.

De prijzen van zand, grind en hout geven geen kik.

(NBI)

Reageer op dit artikel