nieuws

Non-ferro op glijbaan

bouwbreed

De niet-ijzermetalen zitten op de glijbaan. Lood en koper werden afgelopen week een procent goedkoper. Aluminium en zink daalden een half procent. De veranderingen in de markt voor de non-ferrometalen waren vorige week gering. Maar de trend is duidelijk. De economie heeft een flinke opdoffer gekregen en dat slaat uiteindelijk neer in de vraag. De […]

De niet-ijzermetalen zitten op de glijbaan. Lood en koper werden afgelopen week een procent goedkoper. Aluminium en zink daalden een half procent.

De veranderingen in de markt voor de non-ferrometalen waren vorige week gering. Maar de trend is duidelijk. De economie heeft een flinke opdoffer gekregen en dat slaat uiteindelijk neer in de vraag.

De prijzen van beton- en balkstaal bleven overeind. Ruw staal werd 16 dollar per ton duurder. Over de prijs is goed te onderhandelen. In de calculaties staan voor wapeningsnetten en -staven lagere prijzen dan voorheen.

De prijzen voor kunststof leverden iets in. Alleen HDPE bleef op het oude niveau. Nu de olieprijzen inzakken, kunnen verdere prijsdalingen niet uitblijven. De afnemende bouwactiviteiten versterken die trend alleen maar.

Op de markt voor zand en grind dalen de prijzen licht. De infrabouwers hebben minder werk. Wat ook telt is de afname van het aantal verhuizingen. Daardoor worden minder lucratieve partijen geleverd dan voor de crisis. De handel is somber gestemd.

In de houtmarkt komt beweging. In Duitsland nam de vraag ten opzichte van een maand geleden met 2,2 procent af, wat een prijsdaling van 1,8 procent teweeg bracht. Oost-Nederlandse bouwers kopen weer meer in Duitsland.

(NBI)

Reageer op dit artikel