nieuws

‘Nederlander is ondernemend maar niet vernieuwend’

bouwbreed Premium

Nederland is ondernemend maar niet bijster innovatief. Dat laatste kan tot problemen leiden, komt naar voren uit een internationaal onderzoek.

Gemeten aan de hoeveelheid startende bedrijven is in Nederland het beeld rooskleurig. Nederland is dan het meest ondernemende land van de Europese Unie, blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Onderzoeksbureau EIM neemt hiervan de voor Nederland uitgewerkte versie voor zijn rekening. Vergeleken met tien jaar geleden blijkt bovendien de ondernemersgeest flink gegroeid.

Het resultaat daarvan: in 2010 was volgens het GEM-rapport 7,2 procent van alle Nederlanders van 18 tot en met 64 jaar of bezig een nieuw bedrijf op te richten of actief als ondernemer van een bedrijf dat pas korter dan 3,5 jaar bestaat. Ook was het aantal particulieren dat investeert in kleine en/of startende bedrijven vorig jaar flink gestegen: van 1,9 procent in 2009 naar 3,4 procent in 2010. Die zogenoemde informele investeerders spelen een belangrijke rol bij het op gang komen van bedrijven, zeker nu de banken minder scheutig zijn. Ook volgens een aantal andere GEM-indicatoren is Nederland de afgelopen 10 jaar ondernemender geworden.

Een belangrijk minpunt is niettemin dat de Nederlandse ondernemers op het gebied van productinnovatie internationaal achter lopen. Deze zwakke prestatie gaat, vreest het EIM, mogelijk ten koste van de internationale activiteiten van nieuwe bedrijven en van de mogelijkheden voor bedrijfsgroei in het algemeen.

De groei blijkt vooral te zitten in de zakelijke dienstverlening. Het percentage Nederlanders dat een bedrijf begint in de bouw en aanverwante bedrijvigheid of in andere ‘maaksectoren’ zoals de industrie, nam het afgelopen jaar juist verder af.

Reageer op dit artikel