nieuws

‘Microburst’ fataal voor podium

bouwbreed

‘Microburst’ fataal voor podium

Een ‘microburst’ is de oorzaak van het bezwijken van de overkapping van een podium in Indianapolis in de Verenigde Staten, afgelopen zaterdag.

Door een plotselinge hevige regenbui ontstaat een neerwaartse wind, met als gevolg horizontale en opwaartse windvlagen. Door de opwaartse windvlagen is de dakbedekking van de overkapping van het podium losgeraakt. Daarna zijn de vakwerkkolommen door de horizontale krachten geknikt en afgebroken, enkele meters onder de vakwerkrandbalk van het dak.

De constructie verkreeg zijn stabiliteit niet uit windverbanden, maar uit de stijve verbindingen van de kolommen en de randbalken van het dak. Die verbindingen bleven intact. De constructie is geleverd door de Mid-America Sound Corporation of Greenfield en gemonteerd door locale podiumbouwers. Door de instorting vielen vijf doden en tientallen gewonden. Ook in Nederland komt regelmatig een ‘microburst’ voor, volgens de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. De windsnelheden kunnen oplopen tot zo’n 215 kilometer per uur.

Video: beelden van de instorting van het concertpodium in Indianapolis

Reageer op dit artikel