nieuws

Kamer wil uitleg over pensioenzaak

bouwbreed

Minister Kamp moet uitleg geven over de uitspraak van de Rotterdamse rechter over het pensioenfonds voor de metaal. Dat wil bijna de volledige Tweede Kamer.

De rechter oordeelde recentelijk dat De Nederlandsche Bank (DNB) het pensioenfonds PME eind 2009 terecht op de vingers heeft getikt omdat het fonds de risico’s van beleggingen onvoldoende kon beoordelen. De rechtbank was met DNB van oordeel dat het pensioenfonds niet beschikte over een afdoende procedure en over voldoende deskundigheid om de werkzaamheden van zijn vermogensbeheerder te kunnen beoordelen en dat het de risico’s van zijn beleggingsportefeuille niet goed kon bepalen. Gelet op de soort beleggingen oordeelde DNB dat de liquiditeit van de portefeuille niet was gewaarborgd.

In de uitspraak stond ook dat PME, samen met een ander fonds, bijna 450 miljoen heeft uitgegeven aan een vermogensbeheerder. Exorbitant hoog, vond DNB, want de ‘basisfee’ voor dergelijke diensten is 12 miljoen euro.

Weggegooid geld

De Kamerleden willen nu weten wat Kamp vindt van het hoge bedrag dat het pensioenfonds heeft uitgegeven aan vermogensbeheer. Eind 2008 moest het fonds 518 miljoen euro euro afschrijven op een portefeuille. De Kamerleden concluderen daarom dat de uitgegeven kosten voor vermogensbeheer aan Mn Services als “totaal weggegooid geld beschouwd moet worden; er moest immers extra worden afgeschreven op de portefeuille”. PME beheert de pensioengelden van circa 680.000 deelnemers.

Ze willen verder van de bewindsman weten hoe het staat met de eerder gewenste “grotere kostentransparantie” op dit gebied.

Volgens pensioendeskundigen laten pensioenfondsen structureel na beleggingsverliezen te claimen voor de Nederlandse rechter. Dat kan als die verliezen te wijten zijn aan slechte adviezen of door ondernemingsbeleid dat rechtstreeks invloed heeft op de geleden verliezen.

Klagen

De reden is dat fondsen niet in het nieuws willen komen met verliezen. Bovendien klagen pensioendeelnemers niet over verloren inleg, dus ontbreekt de stimulans om naar de rechter te stappen. De afgelopen jaren hebben pensioenfondsen daardoor de mogelijkheid laten liggen om miljoenenverliezen te verhalen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels