nieuws

Inspectie: buitenlanders op baggerschepen illegaal

bouwbreed

Inspectie: buitenlanders op baggerschepen illegaal

Op baggerschepen van Van Oord en Boskalis bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte moeten de Nederlandse arbeidsregels gelden. Werknemers op de schepen zonder tewerkstellingsvergunning zijn illegaal.

Dat vindt de Arbeidsinspectie. Reden voor de inspectie de bedrijven een boete in het vooruitzicht te stellen. Waarschijnlijk komt die op het standaardbedrag van 8000 euro per illegale werknemer.

De inspectie trof bij controles vorig jaar op twee schepen bij elkaar 35 in haar ogen illegale werknemers aan. Hierbij zouden nog meer bedrijven betrokken zijn geweest dan de twee baggeraars. Omdat het om een ingewikkelde zaak gaat, heeft het onderzoek daarna lang geduurd, verklaart woordvoerster Magda de Vetten. De betrokken bedrijven mogen nog bezwaar maken. De werknemers zijn afkomstig uit de Filippijnen, Rusland en Oekraïne.

De baggerbedrijven menen dat de grote sleephopperzuigers die ze inzetten voor de Maasvlakte vallen onder de regels voor de koopvaardijvaart. De schepen varen met een vaste bemanning overal naartoe. “Een week hier, een week daar, en soms langer”, licht woordvoerder Martijn Schuttevâer van Boskalis toe. Deze interpretatie is de laatste jaren een heet hangijzer in de cao-onderhandelingen. De bonden moeten niets hebben van de inzet van werknemers voor de kust die niet onder de Nederlandse cao vallen en onder andere voorwaarden werkzaam zijn.

Reageer op dit artikel