nieuws

‘Giesbers groeit boven VCA uit’

bouwbreed

‘Giesbers groeit boven VCA uit’

Giesbers omarmt systeem Ohsas 18001 om de arbeidsomstandigheden zo efficiënt mogelijk naar een hoger niveau te tillen. Het afscheid van de methode VCA bevalt de bouwer uit Wijchen uitstekend.

“Ohsas is nog niet zo bekend. Je ziet vaak vraagtekens boven de hoofden. Bijna elk bestek verplicht tot VCA”, zegt Wilfred Janssen, de coördinator voor kwaliteit, arbo en milieu bij de Gelderse aannemer die vorig jaar een omzet draaide van 131 miljoen euro.

“Maar we hebben nog geen project gemist vanwege ons werken met Ohsas”, verzekert technisch directeur Hans Moors. “De opdrachtgevers is prima uit te leggen dat ons systeem verder gaat, ook meer op maat gesneden is, dan checklijst VCA.”

Aan de vooravond van de bouwcrisis snuffelde Giesbers al aan het gecertificeerde Ohsas 18001. De werkwijze is geënt op een oud Noors initiatief om koopvaardijschepen te inspecteren. De lettercombinatie staat voor Occupational Health and Safety Assessment Series. Een hele mond vol voor het verbeteren van gezondheid en veiligheid op de werkplek. Janssen: “In 2010 zijn we overgestapt van VCA naar Ohsas. We hadden de checklijst van VCA maar wilden dingen anders. We groeiden boven VCA uit. Ohsas zegt stellig: wat zijn de bedrijfsrisico’s, wat de regels en hoe ga je daar me om. Door zelf keuzes te maken om aan te vliegen, krijg je de grootste effecten. De mensen moeten er achter staan. Als bij VCA de meeste werknemers iets niet zien zitten dan werkt dat averechts.”

Denk vrij

Technisch directeur Moors noemt Ohsas laagdrempelig, praktijkgericht en zorgvuldig opgebouwd vanaf de werkvloer. Checklijst VCA komt toch meer van bovenaf, als opdracht zonder discussie.

Giesbers heeft een sfeer geschapen waarin de medewerkers gevraagd wordt het oude VCA-denken los te laten. We doen het zo al jaren, is als argument niet meer goed genoeg.

“Denk vrij en in de ruime zin in arbeidsomstandigheden”, valt in de bouwketen te lezen. “Wat is de consequentie van de keuze tijdens de uitvoering? Handwerk betekent een verhoogde kans op rugklachten. Kraanwerk is verlaging van de kans op rugklachten. Heb een open geest voor positieve veranderingen: bedrijfsmatig en op de bouwplaats, in de bouwketen en logistiek.”

KAM-coördinator Janssen geeft grif toe dat de invoering van de nieuwe werkwijze aanvankelijk op weerstand stuitte. Onder het motto: weer wat nieuws? “Het opstarten kost veel tijd, meer dan bij VCA. Na een jaar vergt Ohsas juist minder tijd. Jaarlijks maken we een rapportage over het hele systeem en formuleren we de doelstellingen opnieuw. Wat is er gebeurd met de meldingen? De beantwoording van die vraag is belangrijk.”

Nieuwe regels werden ingevoerd. Wie de EHBO-koffer gebruikt is verplicht op te schrijven waarom. Uit de notities is bijvoorbeeld op te maken hoe vaak snijwonden voorkomen en kan daarop actie worden ondernomen. Tijdens trainingen wordt extra aandacht gegeven aan de meest voorkomende verwondingen.

“Ook al maken we nog zo’n mooi werk, als een ongeluk gebeurt is de lol er snel af”, stelt Moors. Onveilige situaties en licht letsel zijn de voorbodes van veel ernstiger ongevallen. Voorkomen is beter dan genezen. Met de komst van Ohsas wijzigde de startwerkvergadering met de onderaannemers. Extra aandacht kwam voor de bedrijfshulpverlening en de veiligheidsrisico’s. Werkplekken kregen de veiligheidsman van de week, geen niemendalletje maar een medewerker met bevoegdheden. Elk kwartaal vinden inspecties plaats. De onderaannemers moeten de veiligheid controleren en hun bevindingen rapporteren aan de uitvoerder.

Bijvangst

Een opmerkelijke bijvangst bleek het idee om restbeton – welk project heeft dat niet – te storten in mallen. Afval veranderde zo in een verkoopbaar product. Giesbers introduceerde het leermoment van de week. Zette ook een elektronisch kenniscentrum op waarin per project de goede en minder plezierige ervaringen zijn terug te vinden. Janssen: “Toen we het systeem nog niet hadden, liepen we bij afzonderlijke problemen telkens tegen dezelfde fouten aan. Dat moet je proberen te voorkomen. Samen wetenwe bij Giesbers alles. Ieder voor zich maar een beetje.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels