nieuws

‘Frequenties Eemshaven niet op orde’

bouwbreed Premium

De draadloze communicatie tussen hijskranen, aanpikkers en uitvoerders die in de Eemshaven werken aan de nieuwe energiecentrale van RWE is niet op orde. “Het bouwmanagement heeft geen goed frequentieplan”, aldus woordvoerder Patricia van Lochem van het Agentschap Telecom.

Wat gaat er mis?

“Leidinggevenden op de bouwplaats hebben niet inzichtelijk wie met wie communiceert en over welk radiokanaal.”

Is dat erg?

“Het kan gevaarlijke situaties opleveren. Kraanmachinisten staan met elkaar en met de andere werknemers in contact. Als te veel mensen op één frequentie met elkaar communiceren, kan dat leiden tot onduidelijkheid. Zeker als er, zoals in de Eemshaven, zo’n honderd kranen staan en er mensen met verschillende nationaliteiten werken.”

Wat moet er veranderen?

“We zijn momenteel met de opdrachtgever in gesprek over verbeteringen. Vooral het opstellen van een goed frequentieplan en communicatiematrix heeft wat ons betreft prioriteit. We hebben geadviseerd om bij een expert te rade te gaan.”

En anders een boete?

“Nee, voor dit soort zaken kunnen wij niet bekeuren.”

Controleert Agentschap Telecom vaker op bouwplaatsen?

“Het is niet onze kernactiviteit. Wij geven vergunningen af voor het gebruik van frequentieruimte. Als misbruik gemaakt wordt van een frequentie, komen we in actie. Zo zijn we ook in de Eemshaven terecht gekomen. Tegen het misbruik is opgetreden, er zijn boetes opgelegd. Toen bleek echter ook dat er meer aan de hand was.”

Is dat zo ingewikkeld, legaal draadloos communiceren?

“Nou, je moet het goed inrichten. Voor het gebruik van hijskranen is een aantal etherfrequenties gereserveerd. Wie die wil gebruiken moet een vergunning aanvragen. Bedrijven op de bouwplaats moeten dat zelf doen. Er zijn frequenties waarbij geen vergunning nodig is, maar de dichtheid daarvan kan tot ongewenste storingseffecten leiden.”

Reageer op dit artikel