nieuws

Een cutter van de buitencategorie

bouwbreed Premium

Een cutter van de buitencategorie

De nieuwste cutterzuiger van Van Oord is geschikt voor de hardste bodems. Als de Athena het er niet uit krijgt rest er alleen nog boren en springen.

De Athena rolde dit voorjaar van de helling van IHC in Kinderdijk en wordt daar momenteel afgebouwd aan de kade. Met een geïnstalleerd vermogen van 24.658 kW behoort de Athena behoort tot een nieuwe categorie van jumbocutterzuigers,. Twee Belgische concurrenten hebben al snijkopzuigers  van vergelijkbare omvang, maar voor de Nederlandse baggervloot is dit de eerste van deze categorie. Zodra de Athena de werf verlaat, start IHC direct met het bouwen van een tweede jumbocutter. Want Van Oord heeft er nog een besteld. De cutter wordt, net als de pompen, de scheepsschroeven, de kranen en elk ander bewegend deel aan boord aangedreven door een elektromotor. Dat is een nieuwe weg die Van Oord met de bouw van de Athena inslaat. De dieselmotoren in het hart van het schip vormen samen met de generatoren eigenlijk een grote elektriciteitscentrale die stroom opwekt voor de diverse elektromotoren op het schip. Dat maakt volgens hoofdmachinist Marc Hage een veel betere en efficiënte regeling mogelijk.  De jumbocutter gaat binnenkort proefdraaien op de Maasvlakte, daarna wacht de eerste echte klus in de haven van Mombasa in Kenia.

Reageer op dit artikel