nieuws

De prijzen zullen traag stijgen

bouwbreed Premium

De bouwkosten en aanneemsommen gaan stijgen. Al is het minimaal. Dit geldt voor zowel nieuwbouw, onderhoud als renovatie. Kleinere werken zullen meer stijgen terwijl die ook al minder waren gedaald. Daar zat niet echt de pijn, de markt van kleine werken had het minder moeilijk. Het was er natuurlijk geen feeststemming, maar deze kon redelijk […]

De bouwkosten en aanneemsommen gaan stijgen. Al is het minimaal. Dit geldt voor zowel nieuwbouw, onderhoud als renovatie. Kleinere werken zullen meer stijgen terwijl die ook al minder waren gedaald. Daar zat niet echt de pijn, de markt van kleine werken had het minder moeilijk. Het was er natuurlijk geen feeststemming, maar deze kon redelijk doordraaien. De grote klappen zaten bij de grote jongens. Die hadden behalve met lagere prijzen ook te maken met veel minder aanbod van kantoorprojecten. De markt ligt helemaal op zijn kont, met ruim 40 procent minder aanbod de afgelopen jaren. Dat zal niet anders worden de komende jaren. Er staat veel te huur, tegen te hoge prijzen. Daarbij komt nog dat het aanbod niet voldoet aan de eisen van de hedendaagse huurders. Te groot, te veel energieverbruik en vaak ook te weinig parkeerruimte.

De oplossing zal liggen in renovatie of functieverandering. De prijzen zijn het afgelopen jaar minimaal gedaald maar ten opzichte van 2008 met ruim 10 procent. Normaal, maar wat is normaal, stijgen de prijzen met 3 tot 4 procent per jaar. De klap is behoorlijk geweest. De stijgingen zitten vooral in de technische installaties, verwarming, koeling, liften en de elektrische installatie. Deze moeten aan strengere eisen voldoen. De uurlonen vertonen een opwaartse druk. De bouwkundige materialen blijven tot nu toe op hetzelfde prijspeil. De bouwcrisiskortingen zien we lager worden of zijn verdwenen.

Reageer op dit artikel