nieuws

De Krom toch mogelijk op bres voor schildersziekte

bouwbreed

Den Haag – Staatssecretaris De Krom (sociale zaken) zal brancheverenigingen zoals Fosag mogelijk verzoeken om patiënten met de schildersziekte financieel bij te staan.

Op verzoek van de Tweede Kamer ging de staatssecretaris vorige week in gesprek met de vereniging OPS. Concreet heeft de ontmoeting nog niets opgeleverd, maar Janke van Midlum, directeur van de vereniging, houdt er niettemin een goed gevoel aan over.

“Vorige week woensdag hebben we met hem gesproken. Ik denk dat wij zijn ogen hebben geopend. Over de ziekte en over ons fonds bestaat nog een hoop onduidelijkheid. Die hebben we volgens mij kunnen wegnemen.”

De vereniging wil al langer een fonds van 15 miljoen euro voor ongeveer 275 OPS-patiënten. Een groep die misschien, op enkele gevallen na, niet veel groter wordt, belooft Van Midlum. “Het zijn patiënten die de ziekte opliepen vóór het verbod op oplosmiddelen in 2000. Zij kunnen met hun schadeclaims nergens terecht, omdat de bedrijven waarvoor zij werkten vaak niet meer bestaan. Een ander probleem is dat slachtoffers dikwijls met geen mogelijkheid kunnen aantonen bij welke werkgever ze ziek werden”, legt Van Midlum uit.

De brancheverenigingen, waar Fosag namens de schilderssector er één van is, weigeren echter met geld over de brug te komen. Zij voelen daar niets voor, omdat er volgens hen geen sprake is van een collectief probleem. “Elk individu stapt maar naar de rechter”, houdt onder meer Fosag vol.’

Dat werkgeversorganisaties patiënten met de schildersziekte “in de kou laten staan”, vindt Van Midlum ronduit schandalig. “Zij zijn juist diegenen geweest die het verbod op oplosmiddelen in de jaren negentig probeerden tegen te houden. Was dat verbod er niet gekomen, dan waren er nu zeker duizend slachtoffers meer geweest.”

Lege handen

Van Midlum heeft De Krom gevraagd om de druk op werkgevers op te voeren. Ondanks het “goede gesprek” heeft hij nog niets beloofd. “Maar we krijgen zo snel mogelijk bericht”, weet de directeur van de vereniging OPS. Ze begrijpt overigens wel dat het kabinet geen euro uittrekt voor het fonds. “De staatssecretaris deelde ons mee dat we met lege handen zouden komen en vertrekken. Maar dat nemen we hem niet kwalijk ten tijden van alle verhalen over Griekenland en de kredietcrisis.”

Reageer op dit artikel