nieuws

Dal minder diep dankzij tijdelijke btw-verlaging

bouwbreed

De bouwproductie was in het tweede kwartaal van dit jaar 3,1 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2010. Daarmee zit de sector boven het gemiddelde van slechts 1,5 procent.

Het is maar een kleine klim uit een diep dal. De bouwnijverheid kreeg sinds het begin van de economische crisis de grootste klappen. Dat de bedrijfstak het afgelopen kwartaal relatief goed presteerde, was te danken aan de tijdelijke btw-verlaging voor verbouwingen en renovaties, licht het hoofd van de afdeling conjunctuuronderzoek van het CBS, Simon Algera, toe. Duurzaam herstel is nog niet in beeld.

Het voorzichtige economische herstel dat Nederland eerder tot optimisme bracht, blijkt fragiel en kwam in het tweede kwartaal vrijwel tot stilstand. Het CBS komt in zijn conjunctuurmeting uit op een schamele 0,1 procent groei in de afgelopen drie maanden.

De motor van de groei, de export, hapert. Vooral het aandeel daarin van in Nederland geproduceerde producten. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010 was de groei in dit deel van de export nog slechts 2,9 procent, geen reden voor de productiesector om de eerder uitgestoken vlag nog langer buiten te laten hangen.

Het aantal vacatures in de bouw steeg naar zevenduizend op 30 juni. Dat komt neer op 18 vacatures per 1000 banen. Een jaar eerder telde de bouwwereld 5000 vacatures oftewel 14 per duizend banen.

Het algemene beeld is vergelijkbaar: het totale aantal vacatures groeide met 19.000 naar 144.000. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden waren het er 137.000. Ten opzichte van het eind van het tweede kwartaal was nog sprake van een bescheiden groei met 2000 vacatures.

De dynamiek op de arbeidsmarkt neemt toe, concludeert Algera. In het tweede kwartaal ontstonden 210.000 vacatures en werden er 202.000 vervuld, respectievelijk 20.000 en 19.000 meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vooral uitzendbureaus deden goede zaken.

De totale werkgelegenheid is volgens het CBS toegenomen met 46.000 banen, een groei van 0,6 procent. Algera: “Een duidelijk herstel.”

Reageer op dit artikel