nieuws

Centrum Loenen aan de Vecht op de schop

bouwbreed Premium

Het centrum van Loenen aan de Vecht wordt drastisch opgeknapt. Dat maakt de gemeente Stichtse Vecht bekend.

De Rijksstraatweg snijdt het dorp doormidden, met als gevolg dat het historische centrum en een naoorlogs centrumgebied met verschillende voorzieningen van elkaar zijn gescheiden. Het plan voorziet in de herontwikkeling van het naoorlogse centrum.

Er komt een nieuwe verbindingsweg die parallel loopt aan de Rijksstraatweg. Dit maakt het mogelijk om onder meer de bestaande pleinen met elkaar te verbinden. Ook wordt een randweg aangelegd voor doorgaand verkeer. Wethouder Wiersema verwacht dat de verkeersdrukte op de Rijksstraatweg hierdoor zal afnemen.

Onderdeel van de opknapbeurt is de bouw van een gezondheidscentrum en een bibliotheek. Ook worden extra winkels en zorg- en gezondheidsvoorzieningen gerealiseerd. “Bij het maken van de bouwplannen is er bijvoorbeeld rekening mee gehouden dat Loenen aan de Vecht een veel grotere vergrijzing kent dan het landelijk gemiddelde”, zegt Wethouder Klaas Wiersema (ruimtelijke ontwikkeling). Het nieuwe centrum zal aansluiten bij het historische gedeelte waardoor het grote contrast met het oude dorp verdwijnt.

De gemeente nam het initiatief voor de opknapbeurt niet alleen; ook woningbouwvereniging Vecht en Omstreken en Artica Vastgoedontwikkeling kunnen als initiatiefnemers worden aangemerkt.

Reageer op dit artikel