nieuws

CBS twijfelt over omzetherstel

bouwbreed Premium

Het is twijfelachtig of het herstel in de Nederlandse bouw zich zal doorzetten, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “De signalen zijn niet eenduidig.”

Na een negatief verlopen 2010 toonde de bouw over de eerste zes maanden van dit jaar licht herstel: de omzet nam met 6 procent toe. Volgens het CBS is de toename vooral te danken aan de gunstige weersomstandigheden aan het begin het jaar. Die zorgden ervoor dat bouwers 13 procent meer uren konden maken.

De omzetgroei deed zich bouwbreed voor. De gww-aannemers zagen de omzet in het eerste halfjaar met 6,3 procent stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarbij deden vooral de gespecialiseerde bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels goede zaken. Zij boekten een omzetstijging van gemiddeld 13 procent. De leggers van kabels en buizen moesten het doen met een meer bescheiden groei van 1 procent.

In de b&u-sector kwam de omzetstijging uit op 5 procent. Na een groei van ruim 13 procent in het eerste kwartaal, volgde een toename van amper 1 procent over de maanden april, mei en juni.

Onduidelijk

Of de bouw over heel 2011 ook herstel zal laten zien is nog onduidelijk. Volgens CBS-onderzoeker Ron Duijkers zijn er voor de sector zowel bemoedigende als weinig hoopgevende ontwikkelingen. Zo is bijvoorbeeld de waarde van nieuwe opdrachten voor architecten in het eerste kwartaal van 2011 met ruim 10 procent gestegen, en de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met bijna 25 procent. “Daarentegen trok de verkoop van bestaande koopwoningen in de eerste helft van het jaar niet aan. Het aantal verkochte woningen daalde met bijna 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010”, aldus Duijkers.

Code oranje

Vorige week lieten Heijmans en BAM weten vooralsnog geen herstel te verwachten. Sterker nog, topman Nico de Vries van BAM gaf aan serieus rekening te houden met een verslechtering van de marktomstandigheden en kondigde symbolisch “code oranje” aan.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat er desondanks nog altijd van uit dat de bouwsector dit jaar met 1,5 procent zal groeien. Voor 2012 en 2013 zien de rekenmeesters van de bouw een productiestijging van 3 procent. Het verwachte herstel zal volgens het EIB echter nog niet in verhouding staan tot de krimp die de bouw afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Reageer op dit artikel