nieuws

Bouw betaalt sneller door crisis

bouwbreed

In de bouwsector wordt sneller betaald dan voor de crisis. Wel loopt het aantal langdurig openstaande facturen op.

Dat constateert ING Economisch Bureau. Gemiddeld wordt na 46 dagen betaald. Voor de crisis moesten bedrijven in de bouw een paar dagen langer wachten op hun geld, rond 2003 een week langer.

“Heel frappant”, zegt Erik Racke van ING. “Bedrijven betalen sneller dan voor de crisis. Ik denk dat bedrijven zich vanwege de economische situatie meer achter de oren krabben en er meer aandacht aan geven dat ze op tijd betaald krijgen. Ze zitten er als het ware bovenop.”

In de bouw wordt nog steeds langzamer betaald dan in andere sectoren (gemiddeld een dag), maar de gemiddelde betalingstermijn daalt volgens de ING ook sneller.

Het verschil tussen goede en slechte betalers loopt ondertussen op. Het aantal facturen dat meer dan dertig dagen openstaat, is in een paar jaar tijd gegroeid van 32 naar 35 procent. Het aantal rekeningen dat na negentig dagen nog niet is betaald, steeg het laatste jaar van 8 naar 10 procent.

Specifieke cijfers over de bouw heeft ING hierover niet, maar gemiddeld moeten bedrijven een verlies van 2,5 procent van hun omzet incasseren vanwege wanbetalers, veroorzaakt door bijvoorbeeld faillissementen. “Dat hakt er echt behoorlijk in”, zegt Racke. “Omdat je te maken hebt met heel dunne marges, moet je een veelvoud aan nieuwe omzet halen, om het verlies goed te maken. Stel dat je 10 procent marge maakt op een project dat een wanbetaling oplevert, dan moet je dus 100.000 euro aan omzet halen om het weer goed te maken.”

De bouwvak maakt het er niet eenvoudiger op. De zomerperiode levert volgens de bouweconomen een extra achterstand in betalingen op. Betalingen die normaal in dertig dagen moeten worden gedaan, worden de laatste jaren steeds meer opgerekt in de vakantieperiode. “Dat is een tendens die we op dit moment zien”, aldus Racke.

Reageer op dit artikel