nieuws

Bilfinger Berger voert winst op tot 264 miljoen euro

bouwbreed Premium

Bilfinger Berger is in de eerste helft van het jaar erin geslaagd zijn winst te verdubbelen tot 264 miljoen euro. De omzet van de Mannheimers steeg met 7 procent tot 4028 miljoen.

Onder leiding van Roland Koch, de opvolger van Herbert Bodner, verscherpt de in Duitsland gewortelde onderneming zijn focus. De Amerikaanse activiteiten zijn gestaakt, een bouwer in zuiveringsinstallaties verkocht en dochter Valemus Australië van de hand gedaan. De afslanking had tot gevolg dat de orderportefeuille met 6 procent slonk tot 8,2 miljard euro. Het aantal medewerkers kromp met 3 procent tot een legioen van 58.585.

Bestuursvoorzitter Koch, voorheen minister-president van de deelstaat Hessen, ziet de toekomst met optimisme tegemoet. Te rekenen valt op een toename van de bouwprestatie dit jaar tot 8,2 miljard euro. De bruto winst (ebit) belooft met 9 procent te stijgen tot 350 miljoen euro. Bovendien is dankzij de 600 miljoen euro die vrijkwam uit de verkoop van Valemus de liquiditeit van het concern stevig opgekrikt. Sedert de jaarwisseling nam het geld in kas toe van 537 tot 825 miljoen euro.

De bouwpoot van Bilfinger Berger stevent dit jaar af op een omzet van 1,7 miljard euro. In de eerste zes maanden werd alvast 845 miljoen opgehaald. Tot de aansprekende projecten behoort windpark DanTysk, 70 kilometer ten westen van Noordzee-eiland Sylt. Met de Deense partner Per Aarsleff plaatst de aannemer tachtig fundamenten. Ten noorden van de Noorse stad Bergen werkt Bilfinger Berger aan nieuwe hangbrug met 100 meter hoge pylonen over de Dals­fjord.

Geslonken

Het orderbestand van de bouwdivisie is vergeleken met een jaar geleden met een kwart geslonken tot 2 miljard euro. De stroom van nieuwe opdrachten neemt af vanwege de in vele regio’s tot bezuiniging gedwongen overheden.

Groei haalt Bilfinger Berger vooral uit de divisie industriële dienstverlening, waarvan de omzet in de eerste helft van het jaar met 11 procent steeg tot 1,5 miljard euro. De sectoren energie- en gebouwenservice brachten 541 miljoen en 1,1 miljard euro in het laatje.

Reageer op dit artikel