nieuws

Betonconstructie stadion nog in tact

bouwbreed

De ankers moeten nog beproefd worden, maar de betonnen hoofddraagconstructie heeft het bezwijken van de kap overleefd. Over ruim een week begint bouwcombinatie Grolsch Veste met de herbouw van de stalen overkapping.

Dat meldt Henk Pluimers, een van de directeuren van de bouwcombinatie. Alle ankers waarmee de stalen kapconstructie was bevestigd aan de betonconstructie worden komende week onderworpen aan trekproeven. “Op het oog zien ze er goed uit, maar we willen zeker zijn voordat we de nieuwe kap eraan bevestigen.” De betonnen hoofddraagconstructie is volgens Pluimers goed. Wel zijn bij het ongeval een paar tribune-elementen beschadigd. Die worden vervangen.

De staven en knopen voor de nieuwe kap worden inmiddels voorgeproduceerd bij Voortman Staalbouw in Rijssen. Ze worden identiek aan de elementen voor de eerste kap. Het ontwerp deugde, bevestigden de constructeurs van ABT, die door de verzekeraars en de gemeente zijn ingeschakeld. ABT blijft nadrukkelijk betrokken bij de herbouw. “Ingrijpend anders zullen we niet te werk gaan,” aldus Pluimers. “Maar de koppelstaven en schoren worden wel bevestigd voordat we op en aan de constructie verder werken. Er is voldoende ruimte tussen de schoren en de liggers om de dakplaten er met een kraan tussen te schuiven. Als alles goed gaat hopen we voor de wedstrijd tegen PSV op 29 oktober op te leveren. Maar als we meer tijd nodig hebben, nemen we die. Veiligheid staat voorop.”

Woensdag verscheen een tussentijds bericht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die constateerde dat de constructie niet stabiel was, terwijl er wel door veel partijen op en onder werd gewerkt. De resultaten verrasten Pluimers niet. Evenmin als diverse externe deskundigen. Docent constructieleer Gerrit Snellink van de TU Twente ziet de conclusies die hij kort na de ramp al trok, nu officieel bevestigd: “Essentiële schoren en koppelstaven voor de stabiliteit ontbraken.” Welke belasting voor de constructie fataal is geweest, zal het vervolgonderzoek van de Raad ongetwijfeld uitwijzen. Het zou Snellink niet verbazen als het scoreboard dat al aan de constructie was opgehangen, daarin een rol heeft gespeeld. “Zo’n gevaarte weegt al gauw een ton, maar misschien wel het viervoudige. Helemaal aan het uiteinde van de uitkraging. Dat levert een flinke belasting op voor een constructie in opbouw die niet stabiel is.”

Oud-hoogleraar Jan Vambersky trekt dezelfde conclusie. Hij vindt de formuleringen in de rapportage van de Raad wat onzorgvuldig, maar onderschrijft de eindconclusie wel. “Dit is wat we ook al constateerden op basis van foto’s die zijn genomen vlak voor en vlak na het ongeval waarbij twee bouwvakkers om het leven kwamen en veertien gewonden vielen.”

Reageer op dit artikel