nieuws

Berg in Nederland niet ondenkbaar

bouwbreed

Het begon als een ludiek idee: een heuse berg in Nederland. Een brainstormsessie in Utrecht gisterochtend maakte van de suggestie van voormalig beroepswielrenner en journalist Thijs Zonneveld een reële mogelijkheid.

Tot grote verrassing van de inspirator wordt het initiatief steeds breder gedragen. Media uit onder meer China, Italië en Zwitserland maken inmiddels melding van het idee dat snel aan ernst en aanhang wint.

In een column, begin augustus in De Pers, refereerde Zonneveld aan een idee van journalist Peter Hendriks, die in 2004 al voorstelde een gebergte aan te leggen in Flevoland. Hendriks won daarmee de NRC-prijs voor het beste idee van Nederland, maar daar bleef het bij.

Inspiratie

Naast diverse overheden, waaronder Almere, schaarden sportbonden, architecten en geologen zich al achter het plan en zij bestuderen nu de mogelijkheden. Ook Ballast Nedam en advies- en ingenieursbureau DHV hebben belangstelling. Enkele weken terug stelde DHV een ‘inspiratiedocument’ op. Pol Tummers en Jan Henk Tigelaar van het adviesbureau gaven het startschot voor de brainstorm. “We zijn nu in een oriënterende fase en kijken naar mogelijke locaties en consequenties voor omgeving en economie”, zegt Tummers. Over de mening dat dit project zonde van de tijd en het geld is: “Luchtfietserij? Misschien nog wel. Maar innovatie en luchtfietserij liggen dicht bij elkaar. Wij zijn erin gesprongen omdat we het idee sympathiek vinden. De Eiffeltoren werd destijds ook als megalomaan gezien. Innovatie is nooit zonde.” Aan het eind van de sessie is er een plan voor een rondreizende tentoonstelling om goodwill te kweken. Die zou half november van start gaan, als er meer inhoudelijke informatie over het project beschikbaar is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels