nieuws

Afbouw van stadion te vroeg gestart

bouwbreed

Afbouw van stadion te vroeg gestart

Bouwcombinatie Grolsch Veste is te vroeg begonnen met de afbouw van het Twentestadion. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Terwijl noodzakelijke staven voor de stabiliteit nog moesten worden aangebracht, werd de constructie al belast.

Volgens de raad deugde het ontwerp van de constructie, maar zijn in de uitvoering fouten gemaakt. Er werden al dakplaten gemonteerd, terwijl er nog schoren ontbraken in het dakvlak en het diagonale vlak. Ook ontbraken veel koppelstaven tussen de stalen spanten en waren de spanten aan de achterzijde nog niet stabiel bevestigd aan de betonnen kolommen.

Op het moment van bezwijken, begin juli, waren bouwvakkers behalve met het plaatsen van de dakplaten ook druk met het monteren van bekabeling en regenwaterafvoer. Tegelijkertijd werd een ontbrekend stabilisatieverband geplaatst en waren medewerkers bezig met het plaatsen van de stoeltjes voor de tribune. Een zware monitor voor het weergeven van de uitslagen was eerder al aan de constructie opgehangen.

De bevindingen van de raad komen volgens directeur Henk Pluimers van Bouwcombinatie Grolsch Veste niet als een verrassing. “We hadden zelf achteraf ook al geconcludeerd dat er bouwdelen ontbraken.”

De bouwcombinatie wil eind van de maand starten met de herbouw. Voortman Staalbouw is zelfs al begonnen met de prefabricage van de spanten. Van het oude staalwerk wordt niets hergebruikt. De kap wordt volgens het oorspronkelijke ontwerp uitgevoerd. Mochten de ankers in de betonconstructie door de instorting overbelast zijn geraakt, dan moeten misschien andere details voor de aansluitingen worden bedacht, maar daar ziet het voorlopig volgens Pluimers niet naar uit. “De bouwvolgorde zal niet ingrijpend worden aangepast. Uiteraard worden wel eerst schoren en koppelstaven aangebracht voordat belasting wordt toegevoegd.”

Signaal

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wil met zijn tussentijds bericht niet alleen de bouwcombinatie waarschuwen, hij wil volgens een woordvoerder ook een signaal afgeven naar bouwers van vergelijkbare constructies. “Het is een gegeven bij de montage van ruimtevakwerken dat de grens tussen stabiliteit en instabiliteit klein is tot het laatste element is aangebracht”, aldus de raad in een verklaring. “Door een combinatie van het ontbreken van de voor stabiliteit en sterkte noodzakelijke onderdelen en het feit dat de constructie toch werd belast, is bij het ongeval in de Grolsch Veste het omslagpunt naar instabiliteit overschreden.”

Oud-hoogleraar constructieleer Jan Vambersky vindt de formuleringen in het tussentijdse rapport van de Onderzoeksraad wat gebrekkig, maar is het wel eens met de conclusie. “De bouwer is maar permanente belasting blijven toevoegen, terwijl de benodigde stabiliteitselementen nog niet waren aangebracht.”

In vervolgonderzoek wil de Onderzoeksraad achterhalen hoe het mogelijk was dat zoveel mensen tegelijk aan het werk waren, terwijl de dakopbouw zich in een gevaarlijke fase bevond. Hij vraagt zich hardop af of tijdsdruk een rol speelde. Verder worden nog controleberekeningen en simulaties uitgevoerd. Het eindrapport wordt in april 2012 verwacht.

Reageer op dit artikel