nieuws

achtergrondWoningen in Zeeuws-Vlaanderen interessant voor Belgen

bouwbreed Premium

Huizen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen bijzonder aantrekkelijk zijn. Maar ze hebben één groot nadeel: de ligging in een perifeer gebied. Van Nederland. Niet van Vlaanderen. Regionale spelers op de woningmarkt zien een wenkend perspectief.

Zeeuws-Vlaanderen heeft de steden Antwerpen, Gent en Brugge binnen handbereik. Vlamingen vallen in toenemende mate voor het gunstige woningaanbod, signaleert de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). “Koopwoningen in een groene omgeving” zijn er te kust en te keur en tegen gunstige prijzen.

De gemiddelde prijs voor een eengezinswoning is in Vlaanderen 190.000 euro en in Zeeuws-Vlaanderen 160.000 euro, ziet de SEV als een belangrijk wervend argument. Daarbij komt dat in West-Vlaanderen weinig te koop is, zo voegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman hieraan toe. De reden, weet hij, is dat de woningmarkt daar wordt gedomineerd door de huursector.

De trend dat Vlamingen zich in Zeeuws-Vlaanderen vestigen bestaat al langer, verkaart programmaregisseur wonen en markt van de SEV, Anne-Jo Visser. “Veel mensen kijken ervan op, maar in verschillende gemeenten is nu al een behoorlijk percentage inwoners Belg. In Hulst in Oost-Zeeuws-Vlaanderen bijvoorbeeld 17 procent.”

De meeste Vlamingen blijken niettemin onbekend met de mogelijkheden. Gerichte promotie kan dus nog veel meer van hen over de grens trekken, luidt de conclusie.

De SEV onderzocht de mogelijkheden die de woonvraag van Vlamingen biedt voor het woningaanbod in Zeeuws-Vlaanderen maar ook voor West-Brabant en de gemeente Reimerswaal (de gemeente in Zuid-Beveland waar de Westerscheldetunnel aan land komt). Vijf corporaties en de provincie Zeeland omarmden de SEV voor dit onderzoek. Perspectief vond de SEV in Zeeuws-Vlaanderen.

Marktpartijen grijpen al hun kans. Vier makelaars en twee projectontwikkelaars (AM Zeeland en het in Zaamslag bij Terneuzen gevestigde Reham Vastgoed) slaan de handen ineen voor de werving van Vlaamse klanten. Notarissen en hypotheekverstrekkers reiken de helpende hand. Op de site www.uwnieuwetoekomst.nl brengen ze samen de mogelijkheden en voordelen onder de aandacht van wonen in Zeeuws-Vlaanderen.

De bureaucratische belemmeringen op het gebied van belastingen en sociale zekerheid blijken gering. En de Nationale Hypotheek Garantie is ook voor de zuiderburen van kracht, weet Kimman.

Vlamingen vallen volgens Visser wel over andere minpunten. Zo is het openbaar vervoer beperkt. Overbrugging van de afstanden naar Vlaams werk en vrijetijdsbesteding zal met andere vervoermiddelen moeten. Ook verschillende voorzieningen, zoals het onderwijs, zouden ze in Nederland minder vinden dan in België. “Daar gaat het veel gedisciplineerder en hiërarchischer toe.” Aan de Nederlandse bouwwijze, met grote ramen, blijken velen ook te moeten wennen.

Alle mogelijke soorten woningen kunnen niettemin geschikt zijn voor gegadigden van over de grens, denkt Visser. Vergelijk het aanbod in bijvoorbeeld Sluis maar eens met dat in Knokke. Allebei gemeenten aan zee. En in Sluis kun je ook goed eten”, doelt ze in het bijzonder op de exceptionele hoeveelheid Michelin-sterren die daar is uitgereikt.

Krimp

Zeeuws-Vlaanderen is een Nederlandse als krimpregio bij uitstek. Veel huizen staan langdurig leeg en nog meer dreigen dat lot in de toekomst te treffen. De Westerscheldetunnel heeft die leegloop tegen de verwachting in nog versneld. Mensen die bijvoorbeeld voor de industrie in Terneuzen gaan werken, voelen geen noodzaak meer zich in het gebied zelf te vestigen en gaan pendelen.

Wat het aantrekken van bewoners van over de grens betreft, is Zeeuws-Vlaanderen een uitzondering, denkt Kimman. Deze regio heeft te maken met een krappe woningmarkt over de grens. In bijvoorbeeld Limburg en Twente gaat de beweging vooral de andere kant op, Nederland uit. De NVM’er ziet daarin geen voorlopig geen omslag komen.

Reageer op dit artikel