nieuws

achtergrondFabriek in Helmond na renovatie culturele hotspot

bouwbreed Premium

De uitgebrande cacaofabriek in Helmond krijgt zijn oude vorm weer terug en wordt omgetoverd tot poppodium en filmhuis. Architectenbureau cepezed uit Delft heeft de prijsvraag gewonnen en gaat aan de slag met een ontwerp.

De fabriek ligt aan de Suytkade op een prominente plek in het stadje, maar heeft haar oude luister verloren. De kapconstructie is verdwenen en een van de panden brandde in 2008 uit, waardoor alleen nog de gevel overeind staat. De gemeente geeft de fabriek een nieuwe kans en schreef een prijsvraag uit. Meer dan 40 architecten dongen mee naar de klus, waaronder twee buitenlandse en een Helmondse. Cepezed sleepte de klus binnen. Het oude ontwerp heeft als basis gediend voor de komendenrenovatie en de uitbouw van het huidige complex.

In totaal is 2100 vierkante meter nodig voor de beoogde culturele hotspot en wordt 1000 vierkante meter bijgebouwd. Naast fims en muzikanten komt ook ruimte voor kleine creatieve ondernemingen. De oude gevels worden opgeknapt en het poreuze gesteente aangepakt met witte keim. Mooie details zijn nog volop aanwezig en worden zoveel mogelijk behouden, verzekert architect Ronald Schleurholts. Het gebouw krijgt een u-vorm, met een parkplein aan de voorzijde waar mogelijk ook een uitklapbaar podium komt. De oude kap komt weer terug, maar in een modern jasje van RVS.

Slopershamer

Ook wordt gekeken of de 90 jaar oude railbaan met kraan kan worden behouden. In de huidige visie wordt de roestige baan opgeknapt en omgebouwd tot horeca-gelegenheid, maar een deel van de Helmondse gemeenschap ziet de constructie liever voorgoed onder de slopershamer verdwijnen. Auto’s blijven aan de zijkant en kunnen worden overkapt met een omvangrijk appartementencomplex. Inclusief de woningen heeft Helmond 16 miljoen euro beschikbaar voor het hele project, maar slechts een beperkt deel is voor het opknappen van de fabriek. Uit concurrentie-oogpunt wil de gemeente geen ramingen vrijgeven en worden ook de voorlopige schetsen nog niet verspreid.

Harde deadline

De komende maanden zal cepezed gebruiken om de visie in overleg met de toekomstige gebruikers uit te werken tot een uitvoerbaar ontwerp. Waarschijnlijk komt de renovatie begin volgend jaar als klassiek bestek op de markt. Vanaf de zomer tot eind 2013 kan dan worden gebouwd en gerenoveerd. Het Delftse architectenbuerau heeft al veel ervaring met beperkte budgetten en het transformeren van grote oude panden die een nieuwe bestemming krijgen. Het textielmuseum in Tilburg, de Brabanthallen in Den Bosch en Entrepot in Rotterdam zijn daar enkele voorbeelden van.

Uiterlijk 1 januari 2014 moet de renovatie helemaal klaar zijn, anders vervallen de subsidies van Samen Investeren. Een potje van 1,4 miljard euro voor het opknappen van woonwijken, stadscentra, spoorzones en allerlei voorzieningen in heel Brabant. “Een hele harde deadline, maar zeker haalbaar”, volgens wethouder Jan van den Heuvel.

Veel poppodia in Nederland hebben het momenteel moeilijk en veel projecten worden versoberd of stopgezet. Helmond ligt vlakbij de Eindhovense universiteit en profiteert ten volle van de plek ten opzichte van de slimste regio van Nederland. De cacaofabriek ligt op de punt van de Suijtkade, die volledig wordt herontwikkeld. Ook aan de overzijde van het water zijn grootse plannen. Door de vastgoedmalaise zijn de diverse projecten wel vertraagd, maar er is weer beweging volgens de wethouder.

Reageer op dit artikel