nieuws

Zware beroepen wellicht ontzien in pensioendebat

bouwbreed Premium

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is bereid te bekijken of mensen met zware beroepen toch ontzien kunnen worden als zij in de toekomst op hun 65ste willen stoppen met werken. Deze toezegging deed de bewindsman tijdens het debat over het pensioenakkoord dat sociale partners hebben afgesloten. Hiermee komt de bewindsman tegemoet aan wensen […]

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is bereid te bekijken of mensen met zware beroepen toch ontzien kunnen worden als zij in de toekomst op hun 65ste willen stoppen met werken. Deze toezegging deed de bewindsman tijdens het debat over het pensioenakkoord dat sociale partners hebben afgesloten.

Hiermee komt de bewindsman tegemoet aan wensen van de oppositie en van een aantal FNV-bonden, waaronder de bouwbond. In de oorspronkelijke plannen zouden na verhoging van de AOW- en pen­sioen­leeftijd van 65 via 66 naar 67 mensen die toch op 65ste eruit willen behoorlijk inleveren op hun AOW. In een tweede voorstel zou dat in eerste instantie niet gebeuren maar wel later.

Minister Kamp moest deze tegemoetkoming wel doen omdat hij de steun van de oppositie nodig heeft voor zijn plannen. Gedoogpartner PVV heeft zich van stond af aan gekeerd tegen koppeling van de aow-leeftijd aan de levensverwachting.

Voor de bouwbonden, maar ook voor bijvoorbeeld FNV Bondgenoten was het probleem van mensen in zware beroepen altijd een heet hangijzer. Velen zijn al begonnen met werken toen ze 15 waren en allang versleten voordat ze 65 zijn. Doordat het werk in bijvoorbeeld de bouw in de afgelopen jaren voor veel bouwvakkers lichter is geworden, is dat risico kleiner geworden. De bonden vonden in het verleden 40 jaar werken lang genoeg. In het nieuwe pensioenakkoord wordt dat toch al tegen de 50 jaar.

Dit betekent overigens nog niet dat Bondgenoten nu zijn verzet staakt tegen het akkoord. Het stemadvies aan leden blijft negatief.

Reageer op dit artikel