nieuws

Zwaarste fundering ooit wacht geduldig op last

bouwbreed Premium

Waar Amerika’s hoogste wolkenkrabber, de Chicago Spire, had moeten staan bevindt zich door de recessie alleen een 25 meter diep gat met daarin een superfundering.

In 2006 viel het plan voor een 150 etages tellende woontoren van projectonwikkelaar Shelbourne Developments van de Ier Garrett Kelleher nog in goede aarde.

In juni 2007 begon de firma Case Foundation met de bouw van de fundering. Het hele bouwterrein van 170 bij 90 meter werd omsloten door een 25 meter diepe badkuip van staal, beton en slurry om te voorkomen dat water uit Lake Michigan of de Chicagorivier de fundering zou binnendringen. De badkuip is ook noodzakelijk om te voorkomen dat omliggende gebouwen schade ondervinden van het heien. In het centrum van de bouwplaats werd een cirkelvormige kofferdam aangebracht waarbinnen een 25 meter diepe bouwput met een diameter van 34 meter werd uitgegraven.

Op de bodem van de bouwput werden twintig stalen caissonkokers met een lengte van elk 37 meter de grond ingedreven. Op deze caissons – volgestort met beton met een sterkte van 70 MPa – zou de betonnen kern van de Spire komen te staan. De maximale belasting van deze caissons werd vastgesteld op niet minder dan 850.000 ton per vierkante meter. Rondom het centrale gat werden nog eens veertien caissonkokers aangebracht waarop, op maaiveld, zeven W-vormige stalen kolommen zouden staan die het gebouw ondersteunen.

Het ontwerp van de Spaanse architect Calatrava voor de Spire is een tapstoelopend, zevenhoekig gebouw waarbij elke etage 2,44 graden is gedraaid ten opzichte van de onderliggende. Door de volledige draai (360 graden) en de holronde zijkanten lijkt het gebouw sprekend een beitelbit of, zoals plaatselijke kranten schreven, “een reusachtige dildo”. De holronde zijden en de spiraalvorm van het gebouw maken dat de wolkenkrabber zonder dynamische winddempers een laterale belasting kan weerstaan, niet onbelangrijk in een stad die ook wel The Windy City genoemd wordt.

Met een oppervlaktebeslag van slechts 1300 vierkante meter zou het de rankste wolkenkrabber van de wereld zijn met een verhouding van de basis tot de hoogte van 1 op 10. Maar de fundering wacht nog immer op een last.

> pagina 7: Het hoogste slachtoffer van de financiële crisis

Reageer op dit artikel