nieuws

Zonnecel verandert gebouw in energiecentrale

bouwbreed

Onderzoekers van de universiteit van Toronto ontwikkelen een nieuw type zonnecel dat ook infrarood licht kan omzetten in elektriciteit.

Projectleider Ted Sargent dicht de cel grote kansen toe in onder meer de bouw. Aangebracht op geveldelen en daken kan de cel een groot deel van de energie maken die in een gebouw nodig is. Omdat de cel ook infrarood licht kan omzetten in elektriciteit rekent Sargent met een theoretisch rendement van ruim 42 procent. De proeven tonen tot nog toe een rendement aan van 31 procent. De huidige zonnecellen hebben een rendement van 10 tot 20 procent. De nieuwe cellen worden gemaakt van twee lagen nanomateriaal dat voor specifieke lichtgolflengtes wordt gemaakt. De ene laag zet zichtbaar- en de andere onzichtbaar licht om in elektriciteit. De onderzoekers zeggen nog een kleine vijf jaar nodig et hebben om van hun ontwikkeling een handelsproduct te maken.

Reageer op dit artikel