nieuws

Zijlstra: Renovatie van Rijksmuseum op schema

bouwbreed

De verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam lijkt binnen het budget te kunnen worden uitgevoerd. Ook de heropening in de eerste helft van 2013 is niet in gevaar, zegt staatssecretaris Zijlstra van Cultuur.

De daken en de gevels zijn gerestaureerd en ook de ondergrondse bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Het hoofdgebouw zal begin 2012 worden opgeleverd. Dan volgt een periode van nazorg, waarna het gebouw overgedragen wordt aan het Rijksmuseum. Vanaf de tweede helft van 2012 zal het museum opnieuw worden ingericht.

De renovatie startte in 2003 en had eigenlijk vijf jaar later al helemaal klaar moeten zijn. In 2006 zorgden aanpassingen aan het ontwerp voor het hoofdgebouw en de procedure voor vergunningen voor vertraging. Omdat er veel protest was tegen het afsluiten van de onderdoorgang voor fietsers, moesten de architecten opnieuw aan de slag.

Het project kost in totaal 366 miljoen euro. En daar blijft het bij, volgens de staatssecreatris. Hij houdt echter wel een slag om de arm. “Aangezien er nog twee jaar te gaan is, blijft financiële behoedzaamheid geboden teneinde het project binnen budget te kunnen afronden.”

Reageer op dit artikel