nieuws

Weekers trekt cassatie ­belastingzaak in

bouwbreed

Staatssecretaris Weekers (financiën) zet een cassatie tegen een uitspraak van het Hof in Amsterdam niet door. Achteraf geeft hij de rechters gelijk dat het niet uitmaakt.

De zaak ging over kwijtschelding van een schuld van een aannemersbedrijf aan het moederbedrijf waarmee het een fiscale eenheid vormde voor de vennootschapsbelasting. Die schuld bedroeg bijna 1 miljoen euro bij een compensabel verlies van 1,2 miljoen euro. Enig aandeelhouder en bestuurder van de moeder richtte een holdingvennootschap op en nam een dag na de kwijtschelding de aandelen van het aannemersbedrijf over voor 1 euro.

Kapitaalstorting

De Belastinginspecteur vond die constructie niet helemaal goed. De vraag in het geding was of de kwijtschelding moet worden gezien als een informele kapitaalstorting en als dat zo is, of het bedrag waarmee de schuld is omgezet in kapitaal afgetrokken moet worden van het aan het aannemersbedrijf toe te rekenen verlies. Dat was 420.000 euro van het totale verlies van 1,2 miljoen. Voor de rechter heeft het moederbedrijf aannemelijk gemaakt dat de kwijtschelding heeft plaatsgevonden uit aandeelhoudersmotieven en inderdaad moet worden aangemerkt als een informele kapitaalstorting. Die moet dan niet worden gezien als winst uit onderneming. De rechtbank ging daarin mee. In hoger beroep bevestigde het Hof de uitspraak van de rechtbank.

Weekers vindt nu het oordeel van het Hof begrijpelijk. Het prijsgeven van de vordering vond plaats uit aandeelhoudersmotieven waardoor er ook geen sprake kan zijn van kwijtscheldingswinst. De bewindsman wijst er wel fijntjes op dat het Hof niet helemaal goed gerekend heeft. Het bedrag van 1,2 miljoen verlies ligt 2304 euro lager, dat was de winst die de moedervennootschap heeft behaald in 2003 tot aan de overdracht van de aandelen. Die rekenfout vindt Weekers onvoldoende om de cassatie door te zetten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels