nieuws

Vooruitgang in slepend kanaaldebat Friesland

bouwbreed Premium

Hoewel de kosten naar een kleine 17 miljoen euro zijn gestegen, lijkt het openstellen van het Polderhoofdkanaal tussen De Veenhoop en Nij Beets slechts een kwestie van tijd. Gemeente Smallingerland steekt 900.000 euro extra in het openstellen van het kanaal. Eerder gaf ook de gemeente Opsterland extra krediet. Het miljoenenproject lijkt met deze steun nu […]

Hoewel de kosten naar een kleine 17 miljoen euro zijn gestegen, lijkt het openstellen van het Polderhoofdkanaal tussen De Veenhoop en Nij Beets slechts een kwestie van tijd. Gemeente Smallingerland steekt 900.000 euro extra in het openstellen van het kanaal. Eerder gaf ook de gemeente Opsterland extra krediet. Het miljoenenproject lijkt met deze steun nu eindelijk definitief te kunnen beginnen.

Het plan voor het openstellen van het kanaal voor de recreatie is al in de jaren negentig gemaakt. Destijds werd er nog vanuit gegaan dat het project tussen de 8 en de 9 miljoen euro zou kosten. Het project ligt door allerlei juridische procedures inmiddels al 3,5 jaar stil. Toch zou afblazen de betrokken partijen Smallingerland, Opsterland en de provincie Friesland 6,3 miljoen euro kosten. De partijen hebben mede daarom aangegeven door te willen gaan met de openstelling van het kanaal.

Het werk omvat onder andere het uitdiepen van het kanaal, het verhogen van een brug en het bouwen van een sluis. Oosterhof Holman uit Harlingen en Knol uit Akkrum voeren het werk uit.

De hoop is dat het project in 2015 kan worden afgerond. Desondanks is er verlenging van de vijfjarige ontheffing op de flora- en faunawet aangevraagd.

Reageer op dit artikel