nieuws

Voorstel uitbreiding Bibob haalt ruime meerderheid

bouwbreed Premium

De voorgestelde uitbreiding van de Wet Bibob lijkt te kunnen rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Dit blijkt uit de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel van minister Opstelten (justitie).

Met de wet in de hand kunnen overheden bij het Bureau Bibob navraag doen naar een aanvrager van een vergunning. Doel is te voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten faciliteert. De bouw viel al onder de wet. Nu wil Opstelten ook onder meer de hele vastgoedsector onder de werking van de wet brengen.

Een andere wijziging is dat in de toekomst ook zogenoemde ‘verbroken zakelijke samenwerkingsverbanden’ in de beoordeling kunnen worden meegenomen. Overheden liepen nu soms achter de feiten aan, omdat gedurende een Bibob-procedure criminele ondernemers onder een andere naam verder werken.

Over de uitvoering van de wet is overigens lang niet iedereen tevreden. Vooral Amsterdam maakt het bont door praktisch elke vergunning aan Bibob te onderwerpen, ook bouwvergunningen van een ton.

Reageer op dit artikel