nieuws

‘Tempo leidde niet tot rare fratsen’

bouwbreed

Toen het bericht over de instorting van de tribune de betrokken bouwdirecteuren bereikte, vertrokken zij direct naar de Grolsch Veste.

Hoe kon het nieuwe dak van het Twente-stadion dat zo goed als gereed was, instorten? Tot gistermiddag kwam daarover geen enkele officiële lezing naar buiten. Geen van de direct betrokkenen wilde iets zeggen over mogelijke oorzaken. Ook constructeurs waagden zich er niet aan. Op basis van de beelden vermoedt Leo Wagemans, oud-hoogleraar constructieleer van de TU Delft, dat er sprake kan zijn van een voortschrijdende instorting. Daar zijn uitkragende constructies gevoelig voor. “Echte ontwerpregels voor dit fenomeen zijn er nauwelijks.”

Bij de nieuwe kap voor de Kuip in Rotterdam trad Bouw en Woningtoezicht volgens de oud-hoogleraar zeer streng op. “Bij elke staaf die werd doorgeknipt wilde de gemeente weten wat er gebeurde. Het moest allemaal worden doorgerekend. Niet elke gemeente stelt zich zo strikt op.”

De direct betrokken bouwbedrijven hielden zich gisteren nog niet bezig met de technische kant van het drama. “Gelukkig zijn mijn zeven medewerkers ongedeerd”, verklaart een woordvoerder van bouwbedrijf Van der Meijden. De tijdsdruk op het werk was volgens hem niet te hoog. “Alles verliep volgens planning. We hoefden geen gekke fratsen uit te halen.” Een zegsman van kraanbedrijf Van Marwijk meldt dat zijn machinisten hielpen met de reddingsactie. De ingezette kraan stond op het punt gedemonteerd te worden. “Wij waren daar klaar.”

Reageer op dit artikel