nieuws

‘Te hoge kosten waterschap voor boer en tuinder’

bouwbreed Premium

Boeren en tuinders vinden dat ze te veel moeten betalen aan waterschapslasten. Ze zeggen onevenredig hoog te worden aangeslagen voor de kosten van infrastructuur en natuur. Dat meldt brancheorganisatie LTO Nederland.

Deze pleit voor een aanpassing van de systematiek waarop de waterschapslasten worden berekend. Dit kan niet op korte termijn gebeuren omdat daarvoor een wetswijziging nodig is.

Een zogeheten kostentoedeling is daarentegen wel mogelijk, maar overleg met de Unie van Waterschappen heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom richt LTO Nederland zich nu tot staatssecretaris Atsma (infrastructuur).

Jan Bikker, LTO-portefeuillehouder water in Zuid-Holland stelt dat boeren overal in Nederland te veel betalen voor infrastructuur en natuur. Het episch centrum van de problematiek ligt volgens hem in het Groene hart en in het westen waar relatief veel infrastructuur en natuur te vinden is. “Landelijk gezien betalen boeren nu jaarlijks 60 miljoen teveel. Boeren in de westelijke waterschappen (Rijnland, Hollandse Delta, Delfland, Hollands Noorderkwartier, Zuiderzeeland en Schieland & Krimpenerwaard) moeten het leeuwendeel daarvan ophoesten. In drie jaar tijd hebben ze liefst 180 miljoen euro teveel betaald.”

Het probleem dateert uit 2009. Toen werden de waterschapslasten verhoogd. Hiertegen werd destijds al zonder succes geprotesteerd.

Reageer op dit artikel