nieuws

Solar woest over stop op subsidies

bouwbreed

Brancheorganisatie Holland Solar is woest dat minister Maxime Verhagen met terugwerkende kracht tot 17 februari de stekker trekt uit de subsidie op zonneboilers, warmtepompen en HR-e ketels. De argumentatie wordt ervaren als knullig en schadelijk voor het bedrijfsleven dat zich richt op het gebruik van zonne-energie. De subsidieregeling voor duurzame warmte-installaties voor bestaande woningen ging […]

Brancheorganisatie Holland Solar is woest dat minister Maxime Verhagen met terugwerkende kracht tot 17 februari de stekker trekt uit de subsidie op zonneboilers, warmtepompen en HR-e ketels.

De argumentatie wordt ervaren als knullig en schadelijk voor het bedrijfsleven dat zich richt op het gebruik van zonne-energie. De subsidieregeling voor duurzame warmte-installaties voor bestaande woningen ging in september 2008 van start. Tot eind 2010 was een bedrag van 40 miljoen euro beschikbaar. In 27.000 woningen is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om relatief goedkoop de duurzaamheid naar een hoger niveau te brengen.

Volgens Verhagen hebben de subsidies de verwachtingen onvoldoende kunnen waarmaken. “De door de sector voorgespiegelde kostenreducties zijn vrijwel uitgebleven”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. “Daardoor heb ik er onvoldoende vertrouwen in dat voortzetting van de subsidiëring een voldoende kosteneffectieve inzet van middelen is.”

Holland Solar bestrijdt dat zonneboilers te duur en niet effectief zijn. De subsidie van 20 procent op de kostprijs haalde juist burgers over de streep en werkte prima. De minister krijgt het advies zijn rekensommen maar eens over te maken.

Het kabinet maakt een keuze voor goedkope centrale energieopwekking waardoor particuliere productie al snel duur lijkt. Holland Solar werpt tegen dat Verhagen de eindprijs voor de gebruiker uit het oog verliest. Bij centrale productie is die niet lager maar juist hoger.

“De minister gebruikt gelegenheidsargumenten en dat is ontluisterend. Het gaat hier om leveranciers en installateurs die vaak fors geïnvesteerd hebben om de subsidieregeling tot een succes te maken.”

De brancheorganisatie vindt het negatieve oordeel van minister Verhagen haaks staan op het beleid van zijn voorganger Van der Hoeven. Oude afspraken worden daarmee onderuit gehaald. Holland Solar verwijst naar Duitsland, waar 10 jaar volgehouden beleid geleid heeft tot relatief lage prijzen. “Als Nederland doorgaat met knipperlichtbeleid zal de prijs van duurzame energie hier hoger blijven dan in de ons omringende landen.”

Reageer op dit artikel