nieuws

‘Snelle terugkeer naar rampplek vaak beste begin van verwerking’

bouwbreed

Voor de bouwvakkers die donderdag actief waren tijdens het ongeluk in de Grolsch Veste was het gisteren een emotioneel weerzien met de rampplek. De bouwcombinatie Grolsch Veste besloot in allerijl een bijeenkomst te regelen. Het merendeel kwam opdagen.

“Wij willen deze mensen centraal stellen. Het was goed om zo’n bijeenkomst te organiseren. Vaak is een snelle terugkeer naar de rampplek de beste manier om een begin te maken met de verwerking”, zeggen woordvoerders van de bouwcombinatie die bestaat uit Te Pas Bouw, Dura Vermeer Hengelo en Trebbe Noord & Oost.

Helaas putten beide bedrijven uit ervaring met calamiteiten. Het overlijden van een bouwvakker op de bouwplaats heeft gedurende enige tijd een dramatische impact op het bedrijf. Zeker nu het een publiek gebouw als het stadion van FC Twente betreft. “Het blijft lang als een grauwe deken over het bedrijf liggen. Je komt er nooit helemaal overheen”, zegt een woordvoerder die liever anoniem blijft. “Verschrikkelijk dat het nu weer gebeurt. Het doet je beseffen dat bouwen een gevaarlijk beroep is”.

Bij Dura Vermeer Hengelo en Trebbe zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. In het epi-centrum van de rampplek waren vooral de onderaannemers bezig met de montage van de stalen dakconstructie, bestaande uit spanten die het nieuwe dak van de tweede ring moesten ondersteunen. De klap komt echter bij iedere betrokkene keihard aan. Op de bouwplaats vormt iedereen een tijdelijke familie.

Bij Trebbe en Dura Vermeer zijn geen kant-en-klare draaiboeken hoe je met personeel omgaat dat betrokken is geweest bij een calamiteit. “Op de bouwplaats gaan procedures in werking treden na een ongeluk. Professionele slachtofferhulp wordt geboden. Wij leveren individueel maatwerk voor betrokken medewerkers. De één wil weer zo snel mogelijk aan het werk en de ander heeft meer tijd nodig. Wij passen ons aan de situatie aan”, aldus directeur Henk Pluimers van Dura Vermeer Hengelo.

Geen praters

De bij de bijeenkomst aanwezige bouwvakkers verwerkten het drama op hun eigen manier. De één is stil en luistert naar anderen, terwijl de ander zijn gevoelens en ervaringen spuit. “Over het algemeen is de bouwvakker een doener en geen prater. Maar als je individueel met hen praat, komen de emoties wel naar boven”.

Bij de tragische gebeurtenis in het stadion kwamen een 24- jarige man uit Oldenzaal en een 31-jarige man uit Nijverdal om het leven. Veertien personen raakten gewond.

Reageer op dit artikel