nieuws

Serie ‘Extreme engineering’ op IJburg

bouwbreed Premium

IJburg speelt een hoofdrol in de eerste aflevering van een nieuwe serie Extreme Engineering van televisiezender Discovery Chanel. Na maandag kent de hele wereld de pannenkoekmethode.

Het programma pendelt heen en weer tussen de landmakers van IJburg en ABC Arkenbouw in Urk waar ze de woningen fabriceren voor de complete drijvende wijk bij dit landuitbreidingsproject van Amsterdam. Ook het nieuwe drijvende kantoor van Waternet komt daar uit het dok en presentator Danny Foster is zichtbaar opgewonden als hij begin dit jaar getuige is hoe dat aanmeert aan de kade. “Een kwartier geleden stond er niets nu ligt er een gemeubileerd kantoor compleet met bloemen op tafel”, roept hij verbaast uit terwijl hij naar binnen stapt.

De presentator, zelf geschoold als architect, werkt bij alle afleveringen van actief mee en dus ook op IJburg. Helaas loopt de bulldozer waarmee hij profileringswerk uitvoert vast in het drijfzand. Iets succesvoller is hij bij het aanbrengen van de verticale drains die de zettingstijd terugbrengen van tien naar twee jaar.

Onder Fosters aanstekelijke enthousiasme komen dingen die voor Nederlandse bouwers inmiddels dagelijkse kost zijn opnieuw tot leven. De ogen van de projectleider van Ingenieursbureau Amsterdam gaan twinkelen als hij de de Amerikaanse presentator de fijne kneepjes uitlegt van de pannenkoekmethode. Door dunne laagjes zand, de pannenkoeken, aan te brengen en daartussen de bodem rust te geven, was het mogelijk om op een bodem met 10 meter slib een stabiele ondergrond te vormen voor de stadsuitbreidingswijk. Na maandag weet de hele wereld ervan.

Extreme Engineering: ‘Amsterdam’s futuristic floating city’, maandag 4 juli, 21.00 uur, Discovery Channel

Reageer op dit artikel