nieuws

Sensorvest meet welbevinden van personeel op afstand

bouwbreed

Een ‘elektronisch hemd’ registreert of iemand fysiek nog in staat is om gevaarlijk werk te doen en op welke plek die activiteit wordt uitgevoerd. De gegevens worden draadloos doorgestuurd. EstrellaSat Europe in Maastricht hoopt dit systeem binnenkort op de markt te brengen onder de naam Wombat.

De Wombat wordt gemaakt uit bacteriewerend textiel. In het weefsel zijn uiteenlopende sensoren verwerkt die allerlei lichamelijke functies registreren. Het systeem controleert ook of iemand in beweging is en op welke plek hij dat doet. De meetwaarden worden verwerkt in een microprocessor die in het vest is opgenomen en via een radiozender tot 200 meter ver verstuurd. Het systeem kan met intervallen vanaf een halve minuut gegevens verzamelen en verzenden. “Het sensorvest is vooral bedoeld om mensen te volgen die gevaarlijk werk doen op afgelegen en moeilijk bereikbare locaties”, legt Jean Verhardt van EstrellaSat uit. Het bedrijf test zijn Wombat momenteel bij mijnbouwbedrijven in Peru en Chili.

Reageer op dit artikel